Sunday, August 28, 2011

Fast food

Pornind dintr-un impuls de moment (imi e foame si bucătăria e ocupata :-) ), am decis sa caut un pic pe net de unde provin unele feluri de mancare care acum sunt grupate la categoria fast food sau junk food. Si le-am luat pe rand .. hamburger, sandwich , shawarma, hot dog,  si mare mi-a fost mirarea sa aflu ca nu sunt asa de tinerele cum credeam eu. De fapt nici unul din aceste feluri de mancare nu a fost inventat de mai putin de 100 de ani !

Orientul :

Kebab-ul , sub numele lui original de döner kebabı (friptura care se roteste) , este de origine turca si carnea de miel sau oaie se frigea la inceput pe un proțap orizontal. In secolul XIX in orașul Bursa din nord vestul Turciei, Iskender Efendi are ideea geniala de a frige carnea vertical, un pas mic pentru el , un pas mare pentru fast food-urile din lumea larga :-) .

Shawarma, este denumirea sub care arabii au preluat kebab-ul de la turci, si l-au diversificat cu carne de capra, vita, pui sau curcan. Interesant e faptul ca numele de shawarma provine din turca , de la çevirme (a invarti)  , deși turcii nu au folosit niciodată numele asta.

Gyros este versiunea greaca a kebab-ului si a fost introdus in Grecia prin Thessaloniki, unde primul producător, Giorgos, a apărut in districtul Toumba in jurul anilor 1900. Se pare ca si grecii au folosit un timp numele de doner kebab, dar l-au transformat in timp in versiunea greaca a cuvântului a roti.

Occidentul:

Banalul sandwich, are o poveste foarte interesanta: in secolul XVIII John Montagu un conte englez din ținutul Sandwich, mare amator al jocurilor de cărți , obișnuia sa ceara valetului sa-i aduca la masa o bucata de carne intre 2 felii de pâine , ceea ce-i permitea sa mănânce carne fara a murdari cărțile de grasime. Fiind conte, numele ținutului de unde provenea facea parte din titulatura sa , asa încât cei din jur au inceput sa spună ca vor același lucru ca si Sandwich.


Hot dog-ul are o poveste ceva mai lunga, si merita mai multe lamuriri. Cârnatul pare sa fie o inventie foarte veche , fiind amintit in Odiseea lui Homer, si in Cavalerii lui Aristofan. Cel mai asemanatoar tip de cârnat cu kremwurst-ul folosit azi in hot dog , este Frankfurter-ul (Frankfurter Würstchen), cunoscut inca din secolul XIII ,când a fost servit mesenilor la incoronarea regelui Maximilian II . In secolul XIX cârnatul german este adus in America de catre emigranți, si este servit fierbinte trecătorilor, la dipozitia cărora se punea si o pereche de mănuși pentru a nu se frige. Pentru ca anumiti clienți "uitau"  sa restituie mănușile la sfarsit, in jurul anilor 1870-1880 Charles Feltman in Coney Island si Anton Ludwig Feuchtwanger in St. Louis incep sa vândă carnații fierbinți in cornuri. Cum anumiti producatori de cârnați din America erau banuiti ca ar folosi carne de caine in produsele lor , termenul de dog (caine) a devenit uzual pentru cârnat in jurul anului 1884 si prima apariție scrisa a numelui de hot dog are loc in 1892, intr-un articol care povestea despre un vanzator ambulant de hot dogs, poreclit "Hot Dog Morris".

Hamburger-ul e si el un fel de mâncare care a traversat oceanul pentru a deveni celebru. Hamburg-ul era in secolul XVIII unul din cele mai mari porturi europene si marinarii care călătoreau din Hamburg in America au dus cu ei si ideea de friptura făcuta din carne tocata, preluata in New York sub titlul de friptura preparata in stil Hamburg. La vremea respectiva, hamburger-ul era o friptura făcuta din carne inferioara de vita , tocata si condimentata din plin, pe când acum .... e la fel, i-au mai adăugat sosuri , murături si cartofi prăjiți :-). Hamburger-ul este insa veteranul trupei, apărând pentru prima data in meniul unui restaurant in 1826 in New York la Delmonico's .

S-a eliberat bucataria ... ma duc sa mananc :-) .

1 comment: