Tuesday, August 2, 2011

Povestea vorbei - Se schimba calimera

Se schimba , nu se schimba, dar ce e calimera ? Conform dexonline.ro calimera e un substantiv feminin. Punct. De fapt nu are nici o semnificație de sine stătătoare , in afara de câteva expresii de care toată lumea a auzit a schimba calimera , a intoarce calimera sau a strica calimera , acest cuvânt nu prea exista in limba romana.

 Si nici nu are motive sa existe , pentru ca este un cuvat grecesc get-beget. Cei care au vizitat Grecia il știu prea bine, pentru ca l-au auzit mai mult ca sigur in fiecare dimineață de la personalul hotelului ,al restaurantului sau de la vânzători. Ceilalți pot sa il afle de aici :-), inseamna Buna dimineața!  

Ok... dar cum se schimba calimera ? In funcție de status-ul social al persoanei cu care vorbești :-). In epoca fanariota , si ulterior ei , atunci când negustorii greci au pătruns puternic in orașele noastre, clientul sau partenerul de dialog era întâmpinat cu urări de bun venit in funcție de starea lui sociala. Probabil ca dacă erai îmbrăcat mai ponosit mesajul de bun venit era de genul ce vrei țărane ? in timp ce pentru un om de vaza întâmpinarea se facea cu un Kalimera ! Bine ati venit ,cei mai faceți , sunteți sanatos ... 


Oricum, trebuie sa recunoaștem ca grecii macar schimbau calimera din cand in cand ... funcționarii nostrii publici, daca-i prinzi intr-o pasa proasta, n-o schimba deloc , te țin la nivelul de ce vrei țărane :-) .




No comments:

Post a Comment