Monday, March 5, 2012

Windows 8 , a doua butonare

De mirarea cea mare si din cauza exhausivei excitari neuronale ce mi-a lasat-o W8-ul ieri , n-am putut sa dorm toata noaptea, foindu-ma ca un junkie care isi asteapta portia nerabdator .  ...Yeah right...   Am deschis azi compul cu nou instalatul W8 si am mai tras o injuratura la adresa lock screen-ului complet inutil , care iti mai si arata ca nu esti conectat la net , vezi tu Doamne sacrilegiu .. sa folosesti W8 pe un calculator pe care trebuie sa dai dubluclick si connect la conexiunea broadband. Si pus pe fapte mari am mai luat un pic sistemul de operare la purecat, acuma daca tot l-am instalat sa vedem ce-i poate pielea mai in amanunt.

Ca un consumator de media ce se respecta , am inceput cu clasicele imagini, filme si muzica. Iau un folder de-al meu cu poze , dau click pe una , instant se deschide aplicatia Photos cu imaginea mea redimensionata frumos cat inaltimea ecranului, background gri cum ii sta mai bine sa nu-ti oboseasca ochii, excelent ce mai . Si.... si atat. Nici urma de posibilitate sa navighezi la urmatoarea poza din folder . Nu tu next, nu tu scroll, nu tu zoom , nimic. Poate o avea pe touchscreen daca plimbi degetelele pe ea, dar cu mouse-ul nu clinteste deloc. Doua optiuni mari si late : Set as app tile (adica sa o puna in loc de icoana la Photos pe Start Screen) si Set as lock screen . Ok... Esc , ca sa trec la urmatoarea poza. Pai da' ce el o fi prost. Esc ma introduce in ecranul de la Photos unde iti importi imagini din diverse surse. Navighez iara pana la desktop, ma intorc la folderul meu cu poze mai deschid una. De data asta inchid aplicatia Photos cu Alt+F4... ma intoarce in StartScreen . Mai fratilor, cui trebuie sa dau spaga ca sa ajung dintr-o singura operatie la punctul din care am plecat ?  Ca un om cu mintea la cap , setez frumos deschiderea pozelor cu Windows Photo Viewer... simplut si eficient, net mai bun decat Photos.  Cu ocazia asta observ 2 optiuni noi in meniul ce se deschide pe o poza tinand apasat butonul drept de la mouse : Rotate Left, Rotate right. Si merg chiar ok, iti rotesc poza direct fara sa fi nevoit sa o deschizi intr-un editor. La astea chiar le pot gasi o utilitate practica.

Trec la filme. Copiez vreo doua pe hdd, ocazie cu care vad si una dintre chestiile noua adaugate la W8 , progressbar-ul de la copiere:

Wow...fenomenal , imi arata viteza , cat s-a copiat in procente, timpul estimat pana la terminare si un grafic verde si frumos numai bun de cascat ochii. In afara de graficul ala la care n-o sa te uiti decat in prima zi de utilizare a nou cumparatului harddisk , restul era si inainte. Deci i-au pus un zorzon in plus. Aaaa , dar stai... daca copiezi doua chestii deodata , la a 2-a poti sa-i dai pauza ! Pe bune ? Pai asta puteam si inainte... si daca folosesti Total Commander poti chiar mai multe chestii. Si apropo, nu stiu cu ce l-a suparat Total Commander pe W8, dar cand incerci sa-l deschizi te anunta frumos ca aplicatia are probleme de compatibilitate si te trimite pe net sa vezi ce probleme are. Ma rog...daca esti mai insistent si dai click pe Run the program without getting help, o sa observi cu stupoare ... ca merge bine si fara sa manifeste nici o incompatibilitate.
Dar sa ne intoarcem la filme, ca doar de alea vorbeam . Click pe film, porneste aplicatia Video, si iara ma intreaba de sanatate cu agreementul lor. Ok... fac si sacrificiul asta , I agree . Si .... batai de tobe , aplauze in sala, aplicatia imi spune candid Can't play . Visit www.xbox.com/support to check for guidance. Dragul meu de W8 , din nefericire nu sunt posesorul unui Xbox , asa ca nu vad de ce naiba m-as duce la xbox.com . Nici macar pentru suport moral. Din pura curiozitate dau click pe link-ul more info dat de aplicatie : Page not found. Wow, asta da surpriza. Clar , n-am ales bine filmul , hai sa incercam altele. Din 10 incercari 4 nu se deschid, 5 se deschid, mkv-ul nici nu stie cu ce se mananca (nici Video nici Windows Media Player ). In fine , dau drumul la unul din ala care merge. Subtitrarea nu se manifesta de nici o culoare, caut prin setari , play, stop, jump. Sincer , am vazut playere in browser facute de incepatori in HTML5 cu mai multe optiuni decat chestia asta . Poti sa micsorezi filmul in mai multe variante, pe 3/4 de ecran, pe 1/4 ecran , jos intr-o ferestruica mica in timp ce tu mai dai clickuri prin libraria de filme, dar observ clar sacadari ale filmului in timp ce fac operatiile astea. Si asta nu e HD 1080, e un amarat de R5 640x336. Concluzia, pregatiti-va moral sa reinstalati stravechile BSplayer , SMplayer si mai stiu eu ce alt player va place , ca astea default fac tot cat o ceapa degerata ca si pana acum.

Buuun , am clarificat filmele , sa vedem si partea sonora. Deschid aplicatia Music, imi vand si al 7-lea fiu al celui de-al 7-lea fiu, dand click pe inca un agreement. No music in your collection. Macar Winampul vine la pachet cu un amarat de fisier sonor , cat sa asculti 10 secunde si sa verifici ca se aude ceva in boxe.  Ok, n-am muzica in colectie , asta pot sa inteleg, dar un Browse, ceva ? Nimic. E treaba ta cum iti faci colectia aia , dar la aplicatia asta te prezinti cu ea gata facuta. Scot stick-ul cu muzica , gasesc un fisier ogg, click pe el ...lol ... ce creadeati ca merge ? Intru in alt folder , super, mp3-uri . Click dreapta , ma gandesc sa dau un add la tot folder-ul sa-l trimita la aplicatia Music... yeah right . Click pe o melodie, in sfarsit se aude ceva. Noh , hai sa adaugam melodiile astea cumva la Music Library , ma screm tot prin Explorer , in diverse meniuri, gasesc un Manage Library Locations, dau fericit Add... This folder can't be included because it is on a removable device. Lasa ca uite are Sync ... de pe calculator pe stick...  Deci , butoane si meniuri puse de pomana, pana la urma tot la Winamp ma duc.

Ultima incercare pe seara asta : daca tot sunt in sfera pierderii de timp si tot am aplicatia Store la indemana , hai sa instalez si un joc doua, din alea de pe Store. Zis si facut ... dai install, stai cateva secunde , nu multe, te anunta ca e gata instalat, pornesti joculetul . Niste dracovenii din alea numai bune de peirdut timpul si omorat neuronii, in timp ce un pusti de 5 ani rade de tine in tren. Si ca tot veni vorba de Store, ar fi senzational daca ti-ar spune pe undeva cat spatiu pe disc o sa iti ocupe aplicatiile de pe acolo, dar probabil ca amanuntul asta e neesential, ca nu e pomenit pe nicaieri. Ma rog , te-ai riscat, ai instalat aplicatia fara sa stii cat spatiu ocupa, ar fi frumos sa vezi concret pe disc...dar inainte de asta trebuie sa stii unde e instalata. Mda... doar ca eu nu gasesc pe nicaierea specificata calea pe disc catre aplicatie, probabil ca asta face parte din amanuntele pe care muritorii de rand si detinatorii de tablete nu trebuie musai sa le cunoasca. Ei sa stie ca au aplicatii frate , ce atatea intrebari . Mda , dupa un pic de sapaturi pe HDD am gasit comoara lui Ali Baba si cele 40 de aplicatii : C:\Program Files\WindowsApps\ ,   la care folder nu ai acces decat ca Administrator.

M-am lamurit ce e cu W8-ul asta .. o Marie cu o palarie mai colorata , mai patratoasa si numai buna de plimbat degetele pe ea daca ai touchscreen . In rest , tot Maria aia.

No comments:

Post a Comment