Sunday, March 4, 2012

Windows 8 la prima butonare

Din lipsa de activitate concreta si productiva, sau distractiva sau ... ma rog , din lipsa oricarei activitati , ce mi-am zis eu azi la un moment dat, tot au lansat baietii aia de la Micromoale o varianta de Windows 8 de test , ce-ar fi daca chiar as butona W8-ul un pic. Si cum am un hdd de rezerva cu un Windows 7 instalat in caz ca-mi crapa actualul sistem , as putea sa schimb hdd-ul de pe comp, trantesc W8 peste el si daca nu-mi place pun la loc hdd-ul initial . Deci zis si facut ... Pun hdd-ul de rezerva , downloadez installer-ul de W8 , click . Imi scaneaza windows-ul ca sa vada ce poate sa pastreze si ce nu , imi zice ce o sa se curete , dau accept ca oricum nu e mare tragedie . Ori ca-mi merge mie netul si compul bine, ori ca nu are mare branza de instalat , dar in vreo 15 minute cam terminase primi 100%.., am mai pierdut vreo 10 minute cu ajustari, customizari si ecrane de genul Preparing Windows, Applying settings, dar n-a fost o crima.

Porneste Windows-ul si ma baga intr-un ecran cam asa , asta fiind maretul Start Screen.
 Zic eu, hai sa-i fac o poza pentru posteritate. Bag un PrintrScr , si incep sa caut in disperare clasicul buton de Start si  meniul, ca sa dau de Paint si sa salvez poza. Plimb cursorul pe tot ecranul , incep sa clickez prin colturi, intr-un final pe laterala dreapta dau de ceva Search , click pe le si dintr-o data ma trezesc pe ecran cu o caruta de icoane .


Super... uite Paint-ul . Click pe el  si ...MIRACOL ... toata dracovenia se schimba intr-un desktop natural windows. ... si cu Paint-ul deschis. In sfarsit ceva care mai seamna cu ce stiu eu . Uite cam asa arata desktop-ul de W8


O poza cam seaca cu un Pikachu cu burta in sus , sau un peste asimetric, sau ce naiba o fi patratenia aia , taskbar-ul jos, cum se cuvine , si o singura problema . N-ARE butonul de Start. Fuck ... unde naiba este . Click prin zona pe unde era inainte, click dreapta , plimbat cursor prin colturi . Nada ... Am o clipa de inspiratie si apas pe Windows key , si... mi se schimba desktop-ul in dracovenia aia de Start Screen . Acuma ma prind, toata prostia aia cu icoane cat casa , ca sa le vada si orbii e de fapt meniul vechi al Windowsului. Pai bai fratii mei de la micromoale, daca vroiam meniu cat casa ma duceam la mcDonalds, sau instalam Android.
Deci ...hai sa dau clickuri . Primul click pe o magaoaie ... Camera ... un ecran maroniu inchis , cu niste optiuni jos ... si atat . Aaaa Windows ? Tu ai observat ca eu n-am camera instalata pe comp ? Nope... Hai sa inchid prostia de aplicatie . Click sus , click jos, escape ... schimb taskurile , ma duc pe desktopul clasic ...nada. Nici un drac de buton x pe care sa apesi sa se inchida prostia. Intr-un final Alt+F4 si-a facut treaba . Astia nu glumeau in prezentare cand au zis ca aplicatiile se inchid singure... doar ca n-au precizat cand . Mai deschid si Store.... imi zice ca nu-s conectat la internet, nah bine ca te-ai prins si tu acuma. Aceeasi poveste ... n-are buton de close. Plimb mouse-ul pe sus maxim , prind de margine si trag in jos, pana la capat... wow , aplicatia dispare si se inchide (sper... ) . Muuult mai usor decat un buton in dreapta sus cu un X pe el ....daaa. Cel...mai...usor.


Sa mai incercam si altceva ... Music , yes ! Si ma trezesc cu un Agreement in fata ochilor. Citez... "You give Microsoft without charge , the right to use, share and commercialize your feedback in any way and for any purpose.These right survive this agreement"  . Nu zau ? Si paragraful in care imi vand sufletul unde e ? I decline . Mai bine instalez Winamp.




Incerc Video... same shit, agreement , bla bla. Deschid Reader ... wow , asta nu vrea sa imi dau acceptul ca ma vand ca sclav pe tot restul vietii. In sfarsit o aplicatie care nu vrea nimica de la mine . Try browsing for PDF or XPS documents .... mama ce bogatie de optiuni pentru un reader , sa dau pe spate nu altceva . Si incep sa navighez meniul magic si portocaliu Browse. Stiti cum este , cam ca pe vremea jocurilor in mod text. "Vezi in fata ta o stanca cenusie... la stanga este Local Disk(C:) , in fata D: Ce faci ?" Click pe Local disk C:.... Am mai inaintat o camera ... stai sa-mi notez pe carnetel unde ma aflu ca altfel ma pierd in labirintul propriului HDD. Uuuu ... uite foldere , click pe unul,.. aaaa am dat click pe ala gresit , hai sa dau backspace. Nu se intampla nimica ... lol . Pai, nah doar nu trebuiau sa functioneze toate shortcuturile in W8 . Click pe Go up .. Si uite asa ,fiecare meniu nou il inlocuieste pe cel anterior ... unde naiba ma aflu, intr-o padure intunecoasa ? Stai sa verific carnetelul ... Programs/AdobeReader9/Resource ... Pfui, ce bine ca m-am antrenat la maparea labirinturilor cand eram mai tanar. Deschid un pdf intr-un final . Wow, stie sa-l puna si cate 2 pagini pe ecran deodata. Fenomenal . Pentru asta am navigat eu labirintul ? Bai Microsoft ... breadcrumbs , ca altfel murim in chinuri aici .


Click pe Calendar. Please enter Microsoft account if you want to use Mail, Calendar,People and Messaging. Nu zau . Adica ce-ar fi daca as inlocui eu celelalte aplicatii care le folosesc deja pt asa ceva cu al vostru , si sa-mi fac si Microsoft account , ca de, e incorporat in sistemul de operare. Pas.
Nah... hai sa deschid si un joc. Solitare . Imi pica fata . Se misca ca ochiul mortului , dau click pe o carte, se selecteaza cu intarziere de cateva secunde bune. WTF? Probabil ca nu am drivere de placa video instalate. Imi creez conexiunea la net broadband ... merge din prima. Ups... am vorbit prea devreme , icoana din dreapta jos tot imi arata ca nu sunt conectat la net, probabil ca se prinde mai greu ca am net. In fine.. dau drumul la Internet explorer , ATI, autodetect ... nu se prinde saracu ce sistem de operare am . Nah , asta e , dau jos driverele de placa video de Windows 7 , instalez. Hai sa dam reset ....ummmmmm , unde naiba e meniul de reset /shutdown ? Da-l incolo, ma duc in StartScreen , Alt+F4 ...yeah right , credeati ca merge ? dupa 2 minute dau de el prin meniul din laterala dreapta pe la Settings. Grozava setare frate. Intr-un final am resetat compul .

Porneste iara , apare o imagine de primavara si un mini HUD care-mi zice ziua si ora. Si astept . Nimica... ce naiba ? Click in sus , click in jos , click pe la colturi . Bah , asta ori se incarca acuma , ori e freezuit ? Intr-un final vad ca tot flickare jos un spatiu , click pe zona , si trag in sus ca de o jaluzea . WTF ... asta era un lock screen ca la telefoane sa nu se deschida prin apasari gresite in buzunar . La ce naiba imi trebuie asa ceva pe desktop ????? In sfarsit inapoi in W8. Deschid Solitare ... un pic mai bine ca inainte , dar tot se misca prost. Ma prind intr-un final ca driverele alea ori nu s-au instalat deloc ori s-au instalat degeaba . Si, enjoy W8 .. primul sistem de operare pe care se misca in reluare solitare pe un calculator cu procesor Quad core, 2Gb ram si placa video 3D . Probabil ca am imbatranit, ca pe vremea mea Solitaire-ul mai avea un pic si mergea si pe calculatorul matematic de buzunar, acuma are nevoie de statie grafica.



Dau pe Pictures.. am optiunea sa deschid poze din Pictures Library , SkyDrive Photos, Flicker Photos, Facebook Photos. Ummm guys , dar nu v-ati gandit ca s-ar putea sa am niste poze pe undeva pe disc, intr-un loc in care vrea muschiul meu , si care sa n-aiba legatura cu biblioteca pacii ? Adica nu zau, browse My computer , ceva ... Nah, hai sa iau o poza de pe Facebook .Sign in with your Microsoft account . Da' de ce ? Alo, baietii de la Microsoft...astea sunt Facebook photos . Adica au treaba cu contul meu de Facebook nu de Microsoft .


Ma conectez iara la internet , descarc Winamp, merge brici ... in sfarsit se mai sparge linistea un pic. Dar numai in casti . Bai, baiatu' , eu am 4.1 , da cu muzica si in boxe ! Scot jack-ul din placa de sunet , bag la loc , Control Panel , Sound , clickuri. Degeaba. Daca el vrea sa dea sunet numai in 2 din 4 , n-ai ce-i face. Instalez driverele de placa de sunet de pe CD-ul original. Moaha ... unde mi-o fi fost mintea. Nu mai am sunet deloc. Rollback la drivere, yupii , merge, am sunet iara. Bun si in casti .


 Acuma daca tot am net, hai sa dau pe Wetaher .. yupiii... You are not connected to internet. Nu zau, si radioul de unde naiba il ascult atunci . Inchid aplicatia, redeschid, caut setari. Yeah right . Lasa ca aflu eu vremea si de pe net . Application store... porneste !?!  Uite mah ca asta se prinde ca am net.

Dau click pe una, please sign in your Microsoft account. Nu vreau mah... Click pe a 2-a , la fel. Click pe a 3-a, idem. Bine mah, lua-v-ar naiba , imi fac si din ala. Bag o adresa de mail din aia de o verific numai in anii bisecti , fac contul. Intru iara in Store.  Uaaaaa ... am si aplicatii preinstalate. Ia hai sa dezinstalez una , mda ,Weather aia , ca tot nu merge . Start , click drept pe icoana , Uninstall . Super , a mers ca unsa treaba, a disparut din meniu . Acuma mergem la store, Preinstalled apps, si ... Weather e tot acolo . Pai... e instalata sau nu e ? Click pe Wheather , si apare butonul de ...Install. Mda...acuma e totul clar. Installing weather .... gata! A aparut iara in Start Screen. Click pe Weather ... You are not connected to internet. Da-o 'n masa.


App store, ia sa mai cautam ceva ... jocuri, jocuri, wheather, jocuri, news & weather. Bai fratilor , dar alte app-uri nu aveti ? News Republic,instalez, merge brici, porneste , vad news. O aplicatie care arata excelent, o gramada de stiri . Dar settings ? Nu prea dau de ele , si n-am nici cea mai vaga idee de unde vin stirile astea. Un help ceva ar prinde bine . Mai scanez un pic prin app-urile alea. Inutile ca naiba. Instalez Burrp, care cica ar trebui sa-mi recomande locatii, restaurante , cluburi, chestii. Ii dau si permisiunea sa ma localizeze. Burrp is not currently supported in your location . Default city Mumbay , India. Moaha ... de cand imi doream o recomandare pentru un club de noapte in Mumbay .

Ma mai plimb oleaca pe la Start screen-ul ala. Intru in settings. Are cateva setari, cam fix ce ofera o tableta ... schimbi poza de la ecranul de lock , de la background in Start , culori . Iti faci password picture. Setezi Timezone, limba ,corecturi . Hopa ... uite ceva interesant , Niste butoane care teoretic, banuiesc ca inlatura toate aplicatiile si aduc sistemul la forma initiala , in mai multe variante, iti pastreaza fisierele personale (probabil ce ai pus in Libraries) , sau curatenie totala , sau refacerea sistemului dintr-o imagine de backup. Windows update... nu mare branza.

Concluzii pentru prima seara de butonare:
Noul Start Screen care inlocuieste Start menu, se misca foarte bine , cel putin pe sistemul meu. Totul se deschide, se afiseaza si se inchide foarte repede. Aplicatiile (care merg),merg foarte bine. Totul e mare de-o schioapa ,si se aranjeaza frumos in coloane, se deruleaza frumos cu scroll-ul de la mouse. Ca pentru o tableta. Daca vrei Desktop , ai desktop cu programe instalate, icoane pe desktop si tot tacamul . Ai un Explorer la fel ca in Windows 7  (mult mai util decat sa te plimbi prin directoarele de pe HDD cu instrumentele care ti le ofera StartScreenul). Dar Start menu-ul clasic din Windows s-a dus pe apa sambetei, a fost inlocuit. Si sincer nu vad de ce naiba trebuie sa ma plimb ca besmeticul cu mouse-ul prin 7 ecrane diferite , plimband cursorul in toate directiile, de nebun , numai ca sa deschid Paint-ul. Daca tot am Desktop , sa lase naiba si Start menu-ul acolo. Sau sa pot sa-mi aleg intre Start menu-ul clasic si Start Screen-ul asta . Drivere-le care vin odata cu W8-ul sunt decente dar nu suficiente. Vreu Catalyst pt placa video, vreau sunet 4.1 sau mai bine, vreau profile de sunet , ma rog tot tacamul care venea cu driverele de la producatorul placii de sunet. Nu-mi trebuie un sistem de operare frumos. Vreau unul util , ergonomic, fara artificii inutile , si care sa zbarnaie. Asta ce e drept zbarnaie ceva ceva... dar are o gramada de bling bling-uri complet inutile. Si ma seaca cu Microsoft Accountul lor la culme.

No comments:

Post a Comment