Wednesday, March 7, 2012

Windows 8, compatibilitatea programelor

Am decis ca dupa doua serii de testare a interfetei si a ce aduce nou W8-ul, sa ard si o mica testare a cat de compatibil este cu programele pe care eu le folosesc in mod uzual. Si am pornit instalarea si butonarea cu sarg a urmatoarelor programe :

MicroTorrent - a mers fara probleme, si-a facut exceptie in WindowsFirewall, am incarcat un torrent, rezultate excelente.

SMplayer - un player video pe care eu il folosesc de vreo 6 ani incoace, poate sa vina la pachet cu propriile codecuri, dar nu instaleaza si nu suprascrie codecuri in sistem . A mers fara probleme, am deschis cu el tot ce puteam deschide si pe W7, ba mai mult, ultima versiune de SMplayer vine si cu o interfata pentru Youtube destul de draguta.

Google chrome - nici o problema, l-am setat default browser , W8-ul n-a comentat nimic :-D

SoapCast si toolbarul eTvonline.ro , pentru vizionarea programelor tv in InternetExplorer. M-a bazait un pic firewall-ul de la windows, dar dupa accept am putut sa ma uit la Discovery linistit .

Winamp - de fapt l-am instalat de acum 2 zile, l-am folosit pt muzica de pe hdd, stick, Shoutcast radio, totul a mers foarte bine.

Firefox + extensiile AdblockPlus,DownThemAll, Firebug, Greasemonkey, HttpFox, Web Developer . Totul a mers normal dupa cum ma asteptam. La instalarea Adobe Flash Player am intampinat mici probleme pt ca instalarea automata nu a mers si a trebuit sa downloadez manual installer-ul , dar cred ca erau probleme cu serverul de la adobe.

Opera  - instalare si functionare normala . Dupa dezinstalare insa a ramas in lista de programe cu care puteam deschide un html.

Winrar - instalare si functionare fara probleme.

Wamp 2.2d  - pachetul format din Apache, Mysql , Php si alte cateva chestii minore pregatit pentru instalare usoara pe Windows, chiar s-a instalat impecabil. Apache a pornit fara probleme , mysql-ul si php-ul idem.

HeidySql - client desktop pt mysql , s-a instalat rapid , am facut conexiunea la localhost, totul a functionat impecabil .

OpenVpnPortable - solutie pentru conectarea la un VPN cu GUI decent . S-a instalat fara  probleme cu tot cu driverele necesare . M-am conectat la un VPN din prima, fara nici o durere de cap, si nu numai atat ! Dupa ce am dat disconnect, spre deosebire de Windows-ul 7 pe care il foloseam inainte, net-ul a continuat sa mearga, si si-a resetat rutele corect. Pe W7 trebuia sa dau disconnect si connect la conexiunea broadband RDS ca sa am net iara.

Winscp - solutia mea favorita pentru lucrul cu SFTP si FTP , a mers brici.

Netbeans - instalare impecabila , desi personal il consider cam peste necesarul meu pentru lucrul cu php.

Pspad - instalare rapida, dar nu fara probleme. Din pacate dezamagirea a venit chiar de la editorul meu favorit. Imediat dupa instalare am mers pe un fisier .php si am dat Open with Pspad, editorul se deschidea la un click pe un fisier php, dar continutul fisierului nu era incarcat in editor. Dupa ce am inregistrat extensia php in setarile editorului si am mai bifat vreo cateva optiuni a pornit intr-un final .

Skype - instalare si functionare ireprosabila .

Alcohol 120% - soft-ul de emulare cd/dvd drive, in schimb, nu am reusit sa-l instalez. Din pacate incerca sa instaleze un driver pentru care necesita restart si dupa restart repornea procesul de la capat.

Daemon Tools Lite - un alt soft pentru emulare cd/dvd drive , a dus instalarea pana la capat, si a creat un drive virtual F  in care am montat imaginea de la un joc. Din pacate un nou esec, fie ca versiunea Lite e insuficienta , fie emularea drive-ului nu e 100% corecta pe W8, pentru ca nu am reusit sa pornesc jocul de nici o culoare (joc testat si rastestat pe W7 cu Alcohol 120%).

Surpriza maxima a fost insa faptul ca W8 stie sa faca Mount pe imagini ISO fara un soft de emulare . Asta chiar m-a lasat paf, si am testat optiunea, cu succes pe un alt joc pe care il aveam pastrat in format ISO. Optiunea de mount a mers instant , drive-ul virtual si-a facut aparitia chiar foarte repede , instalarea s-a facut ok . O noua surpriza mi-a facut in schimb Windows defender , care imi bloca accesul la fisierul de crack al jocului, fara sa-mi dea nici o notificare pentru asta . Trebuie sa recunosc ca e interesant sa ai un semi antivirus chiar in sistemul de operare , dar parca ar prinde bine daca ti-ar zice ca muta un fisier in carantina pe nepusa masa. Intr-un final jocul a pornit, si am avut surpriza sa se miste si decent , cu toate ca inca nu imi e clar ce drivere de placa video am instalate pe W8.

Per total as zice ca W8 a trecut testul de compatibilitate cu programele uzuale cu brio , exceptand emularea , dar din cate imi amintesc si pe W7 a fost o perioada scurta in care aplicatiile de emulare nu functionau, deci probabi ca o sa se remedieze repede odata cu lansarea versiunii finale. Si mai trebuie sa recunosc ca dupa 3 zile de butonare am ajuns la concluzia ca interfata W8-ului se misca fantastic , nici un freeze, nici un glitch , totul raspunde la comenzi ireprosabil, deci , chit ca nu-mi place StartScreenul si faptul ca dau cu 1-2 clickuri mai mult pentru anumite operatii , W8-ul primeste de la mine nota 9.5 pentru interfata.

Update: La 2- 3 zile dupa ce am scris acest articol, sistemul a devenit un pic cam instabil . Flash player-ul face chrome sa dea eroare din 5 in 5 minute , m-am trezit intr-o seara ca indiferent ce browser vroiam sa deschid nu se deshidea iar in Task Manager aparea procesul etichetat ca si "suspended". Am dat un restart la calulator, a durat destul de mult repornirea , si imediat dupa repornire am avut sansa sa vad cum arata blue screenul de la W8... i-au schimbat nuanta ,in ceva mai deschis . Ma rog, pe la al 3-lea restart si-a revenit. Acum cateva ore mi-am luat o eroare cum ca a crapat ceva in .NET framework . Am pus o tema din aia care schimba wallpaper-ul la fiecare 30 de minute, si de fiecare data cand schimba wallpaper-ul imi apare pe taskbar jos un fel de minifereastra care dispare imediat ce dai click pe ea .  Se pare ca baietii mai au ceva de lucru l-a W8 .

1 comment:

  1. Fara suparare .. dar windows 8 este un esec din toate punctele de vedere ... Si stii de ce ? Fiindca nu au avut rabdare sa treaca putzin timpul , sa mai uite lumea de esecul windows vista . Am instalat aseara firefox , si merge din partzi , am facut updateul la windows 8 original si acum am 16 giga , cu alte cuvinte , mai pe romaneste windows 8 ocupa 16 giga , pai cum naiba sa nu crape la fiecare 5 minute . Are pe el bagate tot felul de prostii ! In fine , windows 8 este un mare esec si daca nu ma crezi , poate nu ma vei crede , dar intra pe torrente si vezi si tu cata lume trage windows 8 si iti faci o impresie apoi despre acest system . Imi aduc aminte cand sa lansat windows 7 , la-m pus pe un intel Celeron si mergea super , fara probleme prea mari .. in fine . Vai de capul celor care cumpara acest windows ::))) Mie nu-mi pare rau , fiindca am varianta enterprise 90 plus x3 ... si tot nu am inteles de ce 16 giga windows 8 , nu am putut sa inteleg de ce asa de mult spatziu !

    ReplyDelete