Tuesday, July 5, 2011

Hocus pocus si abracadabra

Yep ...cuvintele magice care fac parte din orice show de magie din orice circ , emisiune sau spectacol televizat. In limba romana , engleza, franceza, rusa sau pakistaneza ... mai bine zis cam in toate limbile. Ce au făcut cuvintele astea asa de special incat sa merite sa fie atat de cunoscute? Mai nimic ... au avut priza la public :-D, aaaa, si era sa uit , sunt foarte vechi .

Abracadabra este considerat de multa lume ca fiind originar din expresia Avrah ka Dabra din limba aramaica (aia pe care au stâlcit-o o grămada de actori in The Passion of the Christ),însemnând eu creez ceea ce spun. Prima apariție scrisa in istorie a acestui cuvant dateaza din secolul II e.n., din cartea Liber Medicinalis scrisa de Quintus Serenus Sammonicus , care recomanda împotriva malariei o amuleta onținând acest uvânt. Sunt curios câți s-au făcut bine ...

Hocus pocus e ceva mai tinerel comparativ sora lui mai mare Abracadabra, prima apariție scrisa fiind abia in 1634 in cartea Hocus Pocus Junior - The Anatomy of Legerdemain, (Anatomia iuțelii de mâna), o carte cu autor necunoscut, dar care mai tarziu a fost denumit Hocus pocus , dupa numele cartii. In 1656, Thomas Ady publica o carte numita A candle in the dark in care mentioneaza un jongler de exceptie care fusese denumit Hocus Pocus, pentru ca in timpul fiecarui truc spunea Hocus pocus, tontus talontus, vade celeriter jubeo (care deși suna a latina de fapt nu inseamna nimic) si tot cam din perioada aia dateaza si presupunerea ca hocus pocus ar fi pornit de la cuvintele hoc est corpus - acesta este corpul meu , care sunt foarte cunoscute de catolici , făcând parte dintr-o liturghie.

Acum, gandindu-ne ca de fiecare data cand publicul auzea cuvintele astea , se petrecea ceva "magic" in fata ochilor lor, nu e de mirare ca au devenit arhicunoscute. Si când mai apare si cate o scriitoare de success care născocește un Harry Potter si un blestem cu numele de Avada Kedavra, garantat cuvintele astea o sa mai dăinuie vreo câteva generatii bune.Sau pana se termina naiba seria aia , ca m-am saturat de magicieni cu bagheta si ochelari ca de mere coricove.

No comments:

Post a Comment