Wednesday, July 20, 2011

Timișoara - un pic de istorie sub picioarele noastre

Stau si ma gândesc câteodată de ce sunt mai putin interesat de locurile care ma înconjoară , decat de cele care sunt foarte departe si unde ajung numai in calitate de turist. Locuiesc in Timișoara de mai bine de 10 ani , dar nu am vizitat nici măcar o zecime din obiectivele turistice sau istorice al orașului, am calcat in Muzeul Bănățean o singura data (si aia a fost o vizita scurta), am intrat in catedrala de 3 ori (tot scurt, si cu ochii pe pereti), habar n-aveam ce e cu bastionul sau cu Zilele Cetatii , ca sa nu mai vorbim de faptul ca nu știam absolut nimic despre istoria orașului pana acum o ora... Dezamăgitor. Si luând azi netul la puricat am avut chiar o surpiza placuta sa aflu ca Timișoara chiar mustește de istorie .

Pe scurt iata cateva lucruri care mie mi s-au parut interesante :

- zona Banatului aflata sub influenta râurilor Bega si Timis era formata din câmpii si lunci fertile precum si numeroase mlaștini oferind conditii prielnice pentru dezvoltarea unor așezări umane, lucru dovedit de picturile rupestre de la Gura Ghindei, Sânpetru German, Ronat, Remetea Mare, sanctuarul osuar de la Parta , vase ceramice vechi de 6000 de ani descoperite in cartierul Fratelia, obiecte din perioada bronzului descoperite in zonele Fabric, Fratelia si Mehala.

- Universitatea Tibiscus isi trage numele de la vechea denumire romana a raului Timiș

- vestitul club Zambara si-a însușit numele unei presupuse cetăți romane , pe care unii autori considera ca ar fi fost construita pe locul Timișoarei de astazi. Din pacate nu exista nici o dovada istorica sau arheologica a acestei cetati , denumirea de Zambara pornind de la un autor maghiar Ioannes Severinus (1716 -1789) care la rândul lui vorbea probabil despre cetatea Zurobara menționată de Claudius Ptolemaeus Pelusiensis.

- prima mentionare istorica a raului Bega apare in documentul Gesta Hungarorum in sintaxa ad partes Beguey  adica in ținutul raului Bega.

- primele atestări istorice ale Timisoarei sunt in 1266 sub forma de  Castri de Tymes(castrul Timișului) , in 1307 sub forma Temeswar si in 1315 sub forma villa Themeswar .

- Timișoara a fost capitala regatului ungar timp de 8 ani (1316-1323) in timpul domniei lui Carol Robert de Anjou (mu ha ha ha ha)

 - cea mai veche clădire din Timișoara este Castelul Huniazilor , construit intre 1443-1447 de către Ioan de Hunedoara, in prezent Muzeul Banatului.

 - răscoala condusa de Gheorghe Doja (1514) s-a sfârșit langa Timișoara , unde armatele rasculate au fost infrante de comitele Ioan Zapolya, dupa ce Gheorghe Doja incercase sa schimbe albia Begai pentru a ocupa Timișoara  Executia acestuia a avut loc fie pe locul actual al statuii din Piața Sf. Maria fie undeva in preajma Muzeului Banatului.

 - fiind un important punct strategic , Timisoara a suferit numeroase asedii din partea turcilor in secolele XIV-XVI. In 1552 Ahmed Pasa conducand o armata de circa 160000 de oameni a asediat Timisoara timp de 25 de zile , pana la capitularea cetatii. Dupa capitulare supravietuitorii au fost macelariti , comitele Ștefan de Losoncz a fost decapitat , orașul devastat iar bisericile au fost transformate in geamii musulmane.

 - cetatea a ramas sub conducere otomana pana in 1716 ,desi au mai existat incercari de recucerire a ei. In 1716, dupa 44 de zile de asediu cetatea este cucerita de Eugeniu de Savoia si intra sub conducere habsburga.

- in 1718 a fost construita prima fabrica de bere de pe teritoriul romanesc, la Timișoara. Aceeași fabrica se mai poate lauda ca in anii '20 era furnizorul oficial de bere al Casei Regale iar in anii '60 era a doua unitate de producție din lume cu automatizarea completa a tuturor utilajelor.

- in 25 aprilie 1723 s-a pus piatra de temelie la o întăritura a vechii cetăți preluata de la turci, eveniment ce se comemorează greșit ca si zilele Cetatii.Cetatea bastion a Timisoarei a fost construita intre anii 1732 -1761.

 - canalul Bega a fost construit intre anii 1728-1732. Tot austriecilor avem a le mulțumi pentru asanarea mlaștinilor  regularizarea debitelor Timisului si Begai si transformarea cetatii intr-un oras complet cu planuri de urbanizare ca la carte.

 - in 1819 la Timisoara se administreaza pentru prima data in Europa Centrala vaccinul antivariolic iar in 1823  János Bolyai anunță descoperirea primei geometrii neeuclidiene din lume.

 - in 1847 in curtea fabricii de bere a concertat Johann Strauss fiul (cred ca erau zilele berii :-) )

 - in 1848 revoluționarii maghiari asediaza Timisoara timp de 114 zile fara sa reușească sa o cucerească , acesta fiind si cel mai lung asediu din istoria orașului.

 - in 1852 Timisoara are prima linie de telegraf din Romania, in 1884 devine primul oraș european iluminat electric iar in 1886 are prima stație de ambulanța din Romania.

 - in 25 iunie 1899 are loc in Timișoara prima partida de fotbal din Romania (tradiții fotbalistice vechi dom'le in orașul asta ,de aia avem fani atât de înrăiți)

- a existat un stat independent numit Republica Bănățeana, declarat in Timisoara in 31 octombrie 1918. A ținut 15 zile pana a venit armata sârba si le-a scos republica din cap...

 - Banatul si Timisoara intra sub conducere româneasca in 4 august 1919 , prima data dupa aproape 7 secole de atestare istorica ... Harghita si Covasna sunt junioare.

 - Timișoara conține cel putin 12 palate , pe lângă care am trecut ignorand complet importanta lor istorica si arhitectonica.

Ca si dedicație speciala pentru cei care nu au luat bacul anul asta , țin sa le amintesc ca unul din motivele pentru care pe prima pagina a manualelor nu mai este poza tovarășului Nicolae Ceaușescu , este ca in 15-16 decembrie 1989 in Timișoara s-a declanșat o revoluție.

No comments:

Post a Comment