Monday, April 25, 2011

Coana Miţa biciclista

Coana Miţa bibiclista
A cazut si ....
...si a suferit o trauma musculara intr-o zona erogena feminina. Asta e , se mai intampla si accidente. Pana acum 4 ani de zile credeam cu fermitate ca aceste versuri nu sunt altceva decat o poezioara scornita de vreo minte creata in vremurile ceausiste. Am auzit strofa asta de mic copil, era una din recitarile noaste mai 'colorate' prin locurile de joaca dintre blocuri in anii '85-'87, si nu mi-a trecut nici macar un moment prin minte ca ar putea avea la origine o persoana adevarata. Apoi a venit Tudor Gheorghe cu spectacoul Calvarul unei inime pribegi , si intr-una din pauzele dintre melodii mi-a adus o adevarata revelatie :-) , coana Mita a existat cu adevarat.

Unul dintre personajele mai pestrite ale Bucurestiului interbelic, coana Mita biciclista, pe numele ei Maria Mihăescu , a facut furori in vremea aceea, fiind prima femeie care s-a plimbat pe bicicleta pe Calea Victoriei imbracata in pantaloni. Dama de mare clasa, fumoasa si eleganta,  posesoare de trasura , masina coupee si servitori 'made in' Polonia  , doamna Maria Mihaescu a dus o viata extravaganta si luxoasa. Barbatii din ziua de azi ar putea sa-i aduca si cateva multumiri , pentru ca a fost si printre primele femei din Romania care s-au scaldat in apa marii intr-un costum de baie sumar, fiind astfel una din deschizatoarele de drumuri pentru cosumele de baie actuale :-).  A fost casatorita de 2 ori , curtata de nenumarate ori si a intrat in istorie o data (si bine...) prin porecla data de George Ranetti redactorul sef al revistei Furnica.

Cand aparea pe Calea Victoriei, "aristocratii" de la Capsa, "burghezii" de la Otetelesanu si "boemii" de la Kubler abandonau politica si svartul ca sa admire superbul exemplar ciclist, caruia hatrul Ranetti nu scapase ocazia sa-i zica "Mita Biciclista". Bicicleta cu ghidon de argint era a unei suple si elegante fiice a Evei, cu zulufi negri, cu pantaloni de catifea mov stransi pe picior, cu bluza corai din care fluturau maneci inflorate, cu ghete inalte si cu o cascheta de matase alba, infasurata in voal alb, din care rasareau incrucisate doua ace mari A la Madame Butterfly 
(Vremuri vechi bucuestene  - Alexandru Predescu)

Printre inimile pe care duduia le-a frant se pare ca se numara si cea a regelui Ferdinand , care i-a daruit o casa aflata pe strada Biserica Amzei la nr 9 , cladire care astazi este declarata monument arhitectonic in stil baroc. Bineinteles ca din cauza asta, coana Mita a stanit o cantitate considerabila de barfe si s-a ales cu o alta porecla , Mita Cotroceanca , care insa, nerimand cu nici un cuvant interesant , nu a reusit sa se strecoare in folcorul romanesc .

PS: Sursele de informatie au fost  Ce vizitam azi: Casa Coanei Mita Biciclista si ro.wikipedia.org

No comments:

Post a Comment