Thursday, April 21, 2011

Povestea vorbei - Vremea lui Pazvante Chioru'

In mod sigur cu totii am auzit de aceasta expresie  , părinti , bunici , prieteni sau mass-media , cineva ne-a zis la un moment-dat de un eveniment vechi din vremea lui Pazvante Chioru' . Expresia in sine duce cu gandul la o vreme indepartata , marcata de un personaj de legenda . Dar cat de indepartata este acea vreme ? Ei bine , nu chiar atat de indepartata pe cat pare . Pazvante Chioru' pe numele lui Osman Pazvant-oglu a trait intre anii 1758 - 1809 avand rezervate cateva file zdravene in istoria turca ca primul Pașa care a indraznit sa se revolte impotriva autoritatii sultanului și sa-si creeze un stat independent de stapanirea turca.

Din pacate pentru noi romanii , Pazvante a ramas in istoria noastra datorita distrugerilor devastatoare pe care le-a cauzat, Craiova fiind aproape complet incendiata in timpul luptelor cu trupele acestuia in 1800 , iar in 1802 Bucurestiul fiind cateva saptamani de zile sub influenta bandelor de pazvangii .

Pe scurt , Pazvante nascut intr-un sat din Bosnia devine orfan de mic copil , invata sa manuiasca armele de la bunicul sau, unul dintre garzile orasului Sofia , dupa care isi croieste un drum in viata apucandu-se de camatarie. Cum camataria încălca preceptele religiei musulmane,  Pazvante ajunge in inchisoarea din Sofia si este foarte aproape de a fi executat (round 1), dar scapa de la moarte prin interventia bunicului (se pare ca mita functiona de minune in Bulgaria si pe vremea aia) ,si se refugiază peste Dunare in Tara Romaneasca . Aici reuseste sa intre in gratiile domnitorului Mavrogheni , devenind in scurt timp sef al garzilor de arnauti , dar tot in scurt timp incepe si sa comploteze mazilirea domnitorului impreuna cu alti boieri . Domnitorul afla, si il condamna la moarte prin decapitare (round 2), si din nou Pazvante si prietenul sau Rigas Feraios dovedesc multiplele utilizari ale unei mite considerabile.  Pazvante se intoarce pe malul de sud al Dunarii unde jefuieste in lung si in lat iar suma stransa o investeste in cumpararea functie de aga de la sultanul Selim al III-lea . Urmeaza apoi momentul care i-a asigurat nemurirea in istoria turca , Pazvante se ridica impotriva autoritati Inaltei Porti si isi creaza un stat independent intre Dunare , Balcani , Belgrad si Varna , proclamandu-se pasa in 1798 . Sultanul trece la represalii si trimite 100000 de oameni condusi de aga Husein Kukuc (round 3), care in schimb nu reuseste sa cucereasca cetatea Vidinului . Ca o paranteza , cum naiba sa nu poti cucerii o cetate cu 100.000 de oameni, ca doar nu era locuita de urmasii celor 300 de spartani . Aga da vina pe domnitorul Tarii Romanesti pe motiv ca nu l-a aprovizionat suficient si Pazvante , dupa ce complotase impotriva unui domnitor , reuseste sa cauzeze indirect exacutia celui de-al 2 lea, Constantin Hangerli. Este iertat de sultan (cred si eu, daca nu esti in stare sa-l bati te faci ca l-ai iertat .... ) , si din lipsa de ocupatie , incepe o campanie brutala de jaf si distrugere la nord de Dunare ordonand incendierea satelor, siluirea femeilor si uciderea barbatilor intre 1799-1800 (round 4). Partea un pic amuzanta este ca , depasit de situatia creata de incendierea Craiovei si atacurile pazvangiilor , domnitorul Alexandru Moruzi isi cere singur mazilirea, deci Pazvante mai trage o linie pe răboj.

 Acum intra in scena doua nume cunoscute din istoria romana , Tudor Vladimirescu si Iancu Jianu . In 1802 Pazvante incearca din nou sa prade Craiova (round 5) dar este respins de catre locuitori si cetele locale de panduri conduse de tanarul Tudor Vladimirescu care se remarca astfel pentru prima data in istorie. In 1808 , profitand de lipsa pandurilor din oras, turcii ocupa Craiova pentru cateva ore si iau in robie 50-60 de persoane . Din pacate asta e picatura care umple paharul ... Iancu Jianu organizeaza o mica armata de vreo 2-3000 de haiduci olteni si sustinut in secret cu arme si bani de catre rusi si mari boieri din Craiova , incepe o serie de incursiuni dincolo de Dunare . Spre surprinderea tuturor , oltenii castiga in deplasare ... in 1809 haiducii lui Iancu incendiaza Vidinul si Plevna si distrug din temelie raiaua turceasca de la Turnu Magurele . Legenda povesteste ca in timpul unei lupte cei doi chiar au avut ocazia sa faca un schimba mai dur de politețuri cu ajutorul iataganelor (final round) , ocazie cu care Pazvante l-a lovit cu ochiul in iatagan pe Iancu si s-a ales cu porecla de Chioru'.  Dupa distrugerea Vidinului, Pazvante dispare complet din mentiunile istoricilor , ceea ce plaseaza ca probabila moartea acestuia in timpul asediului (Game over - Fatality)

Ce a ramas in urma lui Pazvante ? O poveste ca-n filme , o vorba batraneasca si o moschee la Vidin  .

PS: In prioncipla sursa acestor informatii a fost :  http://www.descopera.ro/cultura/3144977-povestea-lui-pazvante-chioru si
http://ro.wikipedia.org/wiki/Istoria_Craiovei .

2 comments:

  1. Stii ce-mi place cel mai mult ? Un sultan trimite 100.000 de oameni la Vidin si, batut, se impaca cu nebunul... iar o mana de olteni aprinsi de zaibar si nervi distrug doua orase si o raia turceasca...
    Si trag trei invataminte de aici: 1. cand e vorba de bautura, prietenii se gasesc - oltenii cu zaibarul erau sustinuti de prima linie a betivilor - rusii cu legendara arma "vodka"; 2. nu te pune cu oltenii nervosi. 3. Iancu Jianu lucra sub acoperire (daca era sustinut de boierii cu care se tot juca de-a Robin Hood de Caracal). :)

    ReplyDelete
  2. Pai Iancu Jianu o fi fost un fel de taliban de-al nostru, cand a fost nevoie de el i-au dat arme , dupa aia l-au vanat si-n gaura de sarpe :-)). Iar aia 100000 probabil ca in Lapusneanu', multi da' prosti.

    ReplyDelete