Thursday, April 28, 2011

Povestea vorbei: sodomie

Sodomie ... un cuvant cu conotatii sexuale neplacute si cu tendinta de a provoca o grimasa pe fata celui care il rosetste sau a interlocutorilor. Norocul nostru ca e din ce in ce mai rar folosit, si a fost inlocuit recent cu ceva mai 'politically correct' : relații sexuale anormale :-). Dar de unde provine acest cuvant ? Probabil ca multi dintre noi au auzit de povestea biblica a Sodomei si Gomorei , asa ca legatura nu e greu de facut .

Povestea incepe in Vechiul Testament , Geneza cap 18:20-21 , cand Dumnezeu ii spune lui Avram despre pacatele celor 2 cetati :
Zis-a deci Domnul: "Strigarea Sodomei şi a Gomorei e mare şi păcatul lor cumplit de greu.
Pogorî-Mă-voi deci să văd dacă faptele lor sunt cu adevărat aşa cum s-a suit până la Mine strigarea împotriva lor, iar de nu, să ştiu"
Dialogul intre Dumnezeu si Avram continua in mod interesant cu o negociere in toata puterea cuvantului, prin care Avram incearca sa salveze vietile celor din cetate in functie de cati oameni 'drepti' locuiesc acolo , si trebuie sa recunosc ca Avram (evreu innascut ce mai ...) chiar se pricepea, avand in vedere ca se porneste de la cifra de 50 si se finalizeaza negocierea la 10 locuitori. Si Dumnezeu trimite 2 ingeri in inspectie, ca sa determine situatia la fata locului . Toate bune si frumoase, avem o intriga formata din 2 cetati pacatoase , 2 inspectori si o posibilitate de salvare a lucrurilor cu numai 10 oameni drepti , dar ce treaba are asta cu sodomia ? Pai sa studiem textul biblic , ca sa ne dam seama cu ce se indeletniceau locuitorii Sodomei. Geneza cap 19 :
Dar mai înainte de a Se culca Ei, sodomenii, locuitorii cetăţii Sodoma, tot poporul din toate marginile; de la tânăr până la bătrân, au înconjurat casa
Şi au chemat afară pe Lot şi au zis către el: "Unde sunt Oamenii, Care au intrat să mâie la tine? Scoate-i ca să-i cunoaştem!
Cum nu reiese prea clar din fraza respectiva ce vroiau sodomiti sa faca , Biblia ne ofera si raspunsul gazdei spre clarificare :-D:
Am eu două fete, care n-au cunoscut încă bărbat; mai degrabă vi le scot pe acelea, să faceţi cu ele ce veţi vrea, numai Oamenilor acelora să nu le faceţi nimic, de vreme ce au intrat Ei sub acoperişul casei mele!"
Hmmm... ca o mica deviatie de la subiectul abordat , observam aici in paginile biblice grija unui tata fata de fiicele sale . 
Daca tot nu suntem convinsi de sensul frazelor , cautam mai departe in filele aceleiasi carti  o explicatie mai  clara si fara posibilitati de interpretare , in  Geneza  cap 4
După aceea a cunoscut Adam pe Eva, femeia sa, şi ea, zămislind, a născut pe Cain
Hopaaa... cred ca tocmai am lamurit  expresia 'a te cunoaste in sensul biblic'. Ma rog , avand in vedere ca era vorba de un barbat si o femeie , cunoasterea era una naturala, in timp ce in Sodoma fiind vorba de toti locuitorii , de la tanar la batran, si doi ingeri (probabil cu fundulete apetisante , daca au atras toata cetatea) cunoasterea era mai degraba un fel de gay gangbang. Motiv pentru care Dumnezeu s-a suparat si a ras cetatile de pe fata pamantului , dar cuvantul a ramas ... nu-i nimic, mai are un pic si dispare si asta pt ca oricum pe cine mai surprinde un gay gangbang in ziua de azi ?

PS: Citatele din biblie au fost preluate de pe site-ul http://www.bibliaortodoxa.ro. Mi-a atras atentia asupra acestui subiect cartea The God delusion de Richard Dawkins.

1 comment:

  1. Ma,chestia asta cu "a cunoaste" nu cred ca e din textul original. Tinand cont ca pe vremea "zamislirii" :) Bibliei sau a oricarui text antic, nu exista cenzura, nici scriere academica diferita de cea vulgara, se prea poate sa fie schimbat cuvantul de vreun calugar copist mai pudic. Poate ca textul original scrie alb pe negru, in ebraica pura - "dupa ce s-au futut" (scuze de expresie, dar e romaneasca) si gata, fara a se ascunde dupa deget. In acelasi ton, in curand (cateva sute de ani) negru va deveni un cuvand urat (o sa spunem pana si culoare afro-americana). Vai de cei carora le e frica de cuvinte.

    ReplyDelete