Cateva opinii mentioneaza faptul ca pe vremuri, Braila era singurul oras port la Dunare , si astfel , era imposibil pentru un calator pe Dunare sau pe malurile Dunarii, sa nu ajunga in Braila. Personal, consider ca varianta e un pic cam contrara semnificatiei proverbului , daca orice om putea sa gaseasca asa simplu Braila ,ce sens mai are sa o dai ca exemplu? Tot pe varianta orasului Braila, se aminteste si faptul ca in vechime cele mai importante din strazile orasului erau construite circular, in asa fel incat un strain pornind de la Dunare, si urmand o strada principala ar fi ajuns din nou la Dunare.
Un confrate blogger , mentioneaza o legenda locala potrivit careia un baiat nascut orb , care isi dorea de foarte mult timp sa mearga la o apa curgatoare , a fost sfatuit de cineva sa tina drumul drept, pana cand va ajunge la Dunare , din nou cu aluzii la topografia orasului .
O alta varianta pe care am gasit-o in comentariile de la blogurile de mai sus , este ca, de fapt Braila este o deformare a cuvantului german brille - ochelar. Varianta are o probabilitate destul de ridicata , deoarece in perioada 1700-1800 comertul cu Imperiul Habsburgic era in floare, dar, desi am cautat pe google.de , in primele 3 pagini de rezultate nu am gasit nici un proverb in limba germana care sa se apropie de sensul cautat.
Nemultumit de variantele gasite in format electronic, si preluand sugestia de pe ro.wikipedia.org , conform careia proverbul a fost mentionat de Anton Pann, am purces la a rascoli biblioteca din dotare si am gasit doua volume utile : Proverbe romanesti - colectia Biblioteca pt toti , editata in 1966 si Povestea Vorbei de Anton Pann. In mod surprinzator , in cartea Proverbe romanesti nu am gasit nici o referire la zicatoarea cu Braila, in schimb am descoperit doua aletrnative :
Orbul cu intrebare a nimerit Vașcăul.
Nimeresc orbii SuceavaPe de alta parte , am gasit intr-adevar proverbul nostru buclucas in scrierile lui Anton Pann , in capitolul 'Despre invatatura' :
Cine intreaba nu gresesteDin cele doua surse , observ ca accentul proverbelor se punea acum cateva zeci de ani pe cuvintele "cu intrebare" , in sensul ca, daca nu stii ceva intreaba pe cei din jur si vei reusi sa afli sau sa iti atingi tinta. Mai presus decat atat , concluzia era ca invatatura se obtine intreband, nu asteptand sa vina de-a gata.
Orbul cu intrebarea a nemerit Braila
Cu timpul insa, se pare ca forma proverbului a fost modificata si scurtata la varianta 'nimeri orbul Braila', sensul proverbului suferind si el modificari , astazi fiind privit mai mult ca o sugestie de indrazneala : si tu poti sa faci ceva , daca a putut un orb sa ajunga la Braila.
No comments:
Post a Comment