Saturday, April 23, 2011

Paștele

Desi pare surprinzator, originile sarbatorii pascale sunt mai vechi decat moartea si invierea lui Hristos, precedand acest eveniment cu aproape 1400 de ani . Regasim prima mentionare a sarbatorii de Paste in Vechiul Testament , Iesirea  capitolul 12 , acolo unde Dumnezeu stabileste pentru fii Israelului data de 14 Nisan ca fiind ziua de sacrificare a mielului si noaptea in care au plecat din tara Egiptului.
Apoi a chemat Moise pe toţi bătrânii fiilor lui Israel şi le-a zis: "Mergeti şi vă luaţi miei după familiile voastre şi junghiaţi Paştile"
In acest mod Pastele a devenit pentru evrei sarbatoarea anuala, simbolizand eliberarea lor de sub robia Egiptului. Mai tarziu, pentru ca evenimentele din anul 33 e.n. au coincis cu aceata sarbatoare deja existenta , numele de Paște , provenind din forma evreiasca Pesah a fost adoptat si pentru comemorarea mortii si a invierii lui Hristos . Interesant este faptul ca in primii ani ai crestinismului , numele de Pasti a fost aplicat comemorarii anuale a Cinei cea de taina si consta intr-o masa rituala insotita de sfanta Impartasanie.

Sinodul de la Niceea a stabilit in 325 e.n. ca Pastele se sarbatoreste in prima duminica dupa prima luna plina care cade dupa sau de echinoctiul de primavara . Pentru ca in algoritmul de calcul intervine si o parte variabila , determinata de ciclul lunii in jurul pamantului , sarbatoarea pascala nu are o data fixa ci poate varia intr-o perioada bine determinata (pentru ortodocsi intre 4 aprilie - 8 mai). Bineinteles ca nici partea fixa , echinoctiul de primavara , nu-i chiar atat de fixa ... unele biserici folosesc in calcul calendarul Iulian iar altele pe cel Gregorian astfel incat apare acea diferenta dintre Pastele ortodox si cel catolic . Un pic deplorabil e faptul ca intre anii 1924-1927 , bisericile ortodoxe erau impartite in doua , in functie de calendarul dupa care stabileau data pascala , si a fost nevoie de 3 ani de zile ca sa se ajunga la un acord in toata ortodoxia . Acuma ghiciti ce au decis ... toti ortodocsii sarbatoresc in momentul asta Pastele folosind calendarul Iulian , un calendar care indica in 1924 echinoctiul de primavara cu o eroare de numai 10 zile. Eu personal inteleg valoarea unei traditii , dar din 1582 cand a aparut calendarul Gregorian, si pana in prezent cred ca au avut tot timpul sa o corecteze ...

Un alt amanunt interesant de mentionat este ca numele englez/german al sarbatorii pascale , Easter si Ostern isi au originea in numele zeitei mama a fertilitatii Eostre sau Ostara de origine germanica, tot de origine germanica fiind si traditia iepurasului.

PS. Sursele mele de inspiratie au fost, pe langa altele : wikipedia si  Istoria si traditia pastelui

No comments:

Post a Comment