Saturday, April 30, 2011

Ghidul incepatorului la cumpararea unei chitari

Prin acest articol doresc sa inaugurez o noua categorie de articole in blogul meu , si anume seria sfaturilor (in)utile :-). Nu ma consider un expert in nici un domeniu , asa ca nu luati de bune toate parerile pe care le voi expune in aceste articole , ele sunt insa in general, rezultatul unor experiente pe care le-am avut sau ale unor greseli pe care le-am facut si pe care le voi povesti ca sa nu mai faca si altii aceleasi prostii. Mai pe scurt, povestea lui Stan Pățitul :-D.

Acest articol se adreseaza acelor persoane care abia daca au atins in viata lor o chitara , au jucat poate de vreo doua ori un Guitar Hero pe PS2 (sau au avut o alta sursa de inspiratie si entuziasm) si brusc le-a venit cheful sa-si cumpere o chitara si sa se apuce sa invete sa cante (a se incadra in aceasta categorie autorul articolului).

Primul meu sfat pentru aceste persoane : calmati-va. N-o sa puteti scoate nici o frantura de melodie din instrumentul cu pricina in primele 3-4 luni de zile. Daca nu aveti timp de investit si rabdare de pescar , tot mai bine Guitar Hero, sau Frets on fire. Chitara impune anumite sacrificii de care trebuie sa stiti de la inceput. Unghiile de la mana care apasa pe corzi , de obicei stanga, vor trebui taiate cat mai scurt (aviz domnișoarelor), nu se pot apăsa corzile in nici un alt mod, nu aveti loc de negociere. De asemenea dupa o utilizare mai indelungata a chitarii , pielea din varfurile degetelor care apasa pe corzi se întărește si simtul tactil din acele puncte se reduce un pic. Daca totusi veti decide ca merita incercat , va recomand cu caldura varianta 'suna un prieten'. Adica faceti rost de o chitara de imprumut de la cineva care are, macar pentru cateva zile , si incercati pe ea sa vedeti cum sta treaba.

Presupunand ca ati depasit totusi pragul psihologic de 'imi iau chitara , nu-mi iau chitara...', sa discutam despre ce criterii sa aplicati la alegerea primei chitari. Am observat ca unele articole despre cum sa iti alegi chitara, recomanda alegerea ei in functie de stilul muzical pe care vreti sa-l abordati , veti gasi un astfel de ghid si aici. Din experienta mea insa, va pot spune ca in primii ani veti canta pe chitara acustica rock, la fel de prost ca si pe chitara electrica :-), si acest criteriu ar trebui sa atarne mai putin in alegerea primei chitari. Dupa parerea mea , cel mai important element al chitarii pe care veti invata sa cantati este comoditatea cu care o veti folosi. O chitara care jeneaza mai mult in timpul utilizării vă va da motive in plus sa abandonati lectiile, deci trebuie sa se poata canta la ea cat mai lejer. Cele mai importante elemente ale chitarii care pot da batai de cap in utilizare sunt tipul si grosimea corzilor, latimea grifului (gatul chitarii) si dimensiunea corpului chitarii.

 Sa o luam pe rand:
- latimea grifului este importanta pentru persoanele cu mana mica si degetele mai scurte. Luati cu mana stanga chitara de grif la primul fret (in imaginea de deasupra, locul imediat sub pragus), degetul mare se sprijina pe latura grifului unde sunt corzile groase, restul degetelor de cealalta parte a grifului, arcuite in asa fel incat sa atingeti cu varful degetelor corzile mai groase, dar sa nu atingeti cu baza palmei coarda cea mai subtire.

 Daca reusiti sa atingeti cu degetul mare coarda mai groasa in timp ce aratatorul si inelarul stau cu varful pe coarda imediat urmatoare , si celelalte corzi mai subtiri nu sunt atinse/obstructionate de baza degetelor si a palmei atunci e in regula. Daca aveti dificultati in a face treaba asta, atunci inseamna ca griful e prea lat si o sa va fie greu sa cantati anumite acorduri.  Asta e primul din motivele pentru care eu am vandut prima chitara pe care am cumparat-o, la o luna de la cumparare.

- dimensiunea corpului chitarii influenteaza persoanele mai mici de statura si cu maini mai scurte. Chitara poate fi ori prea lunga si veti avea dificultati in a canta la primele freturi , ori prea lata si va fi inconfortabil sa tineti mana dreapta peste cutia de rezonanta , in dreptul gaurii de sunet (va puteti alege cu ceva dureri neplacute in articulatia umarului drept).

Deci , inainte de a cumpara, luati-o in brate (chitara, nu domnișoara), si vedeti cat de confortabil este sa tineti mainile pe chitara. Asta a fost al doilea motiv pentru carte mi-am vandut chitara :-). Pentru persoanele mai mici de statura si pentru copii exista chitari de dimensiunea 3/4 sau 1/2 .

- grosimea si tipul corzilor influenteaza pe toata lumea in afara de practicantii artelor martiale care isi vara degetele in carbuni încinși. O sa gasiti mentionat peste tot pe net ca in primele zile dor un pic degetele care apasa pe corzi. Bullshit... in functie de tipul corzilor poate sa doara ca naiba , si sa se lase cu bășici. Domisoara din imagine tine in mana o chitara acustica , as vrea sa vad ce zice in primele zile cand apasa pe corzile de jos. In principiu , corzile de nailon/matase dor mai putin decat cele metalice. In același timp, la o chitara se pot monta seturi de corzi  de diferite grosimi pentru obtinerea unor tonalitati diferite ale sunetelor, si pot sa afirm cu siguranta ca setul cu corzi mai subtiri e mai usor de apasat decat un set cu corzi mai groase. La cumparare intrebati vanzatorul ce fel de corzi aveti si daca nu este versiunea cea mai subtire disponibila , cereti inlocuirea corzilor ... credeti-ma , costul suplimentar isi merita banii.

O alta recomandare pe care v-o fac, este ca prima chitara achizitionata sa fie un model mai ieftin, nu va aventurati la modele profesionale ca nu are rost. Din doua motive: in primii ani nu veti fi capabili sa o folositi la adevarata ei valoare , si nu veti sti sa intretineti chitara asa cum trebuie. Prima chitara achizitionata trebuie sa fie de sacrificiu :-).

Cele mai importante categorii de chitara pe care le veti gasi in magazinele de instrumente muzicale sunt : chitara acustica, chitara clasica si chitara electrica.

Chitara clasica este o chitara 'rece', sunetele fiind emise din cutia de rezonanta si nu necesita amplificare. Este avantajata de corzile de nailon , mai usor de apasat, dar dezavantajata de corpul mai lat si griful de asemenea mai lat. Este de obicei mai ieftina decat celelalte categorii, in schimb modalitatea de schimbare a corzilor e un pic mai grea decat la chitara clasica.

Chitara acustica (in prima poza din acest articol), este de asemenea independenta de amplificare, are corpul si griful mai subtire, dar corzile sunt metalice (cele mai 'dureroase' dintre toate categoriile). Scoate un sunet ușor ascuțit/metalizat si schimbarea corzilor se face relativ simplu.

Chitara electrica este, dupa parerea mea, cea mai comoda in utilizare , are griful mic, corpul foarte subtire si corzile sunt mai apropiate de corpul chitarii si mai usor de apasat. Din pacate , de una singura nu scoate sunet nici cât sa sperii un soarece. Chitara electrica este dependenta de un amplificator si de curent electric, deci adio plecat cu chitara in calatorie , adio iesit cu chitara in parc la agățat... In acelasi timp este si categoria cea mai costisitoare. Daca dispuneti de un buget redus si totusi vreti chitara electrica , se poate achizitiona fara amplificator , cu conditia sa aveti un calculator cu placa de sunet si boxe, pentru ca se poate conecta chitara cu o mufa de adaptare pe Line In la placa de sunet , si exista soft-uri capabile sa aplice efecte pe sunetul produs, intocmai ca un amplificator. Pentru ca nu stiu prea multe despre chitara electrica va recomand o lectura suplimentara aici.

Daca veti trece cu rabdare de toate piedicile de la inceput , pot sa va promit ca dupa un timp chitara devine foarte placuta si distractiva. Si o ultima recomandare pentru cei ce se apuca sa invete la chitara din propriul imbold, puneti chitara intr-un loc cat mai accesibil si mai vizibil , nicidecum pe dulap sau in vreo cutie pentru ca altfel o sa uitati de ea si o sa serveasca numai ca suport de praf.

4 comments:

  1. Bogudan San... sa inteleg ca ti-ai luat chitara?

    ReplyDelete
  2. de aproape un an si jumatate :-)

    ReplyDelete
  3. Pai de ce n-ai avut-o tu si in studentie, sa poti acoperi/intrerupe sforaielile colegului Cristi/Dani?

    ReplyDelete
  4. In studentie imi cheltuiam timpul cu activitati fizice, calarie in Heroes 3 , scrima in Diablo 2, arte martiale cu colegul Dani in Tekken 3 ... lasa ca-ti mai amintesti tu.

    ReplyDelete