Povestea asta incepe cu vreo 3700 de ani in urma , cand o parte din triburile de vest ale Semiților din Peninsula Sinai au fost cucerite de egipteni. Sub conducerea egipteana , vechii semiți au luat contact cu hieroglifele egiptene si sistemul acestora de scriere si mai apoi au adoptat o parte din acestea ,dar spre deosebire de egipteni semiți nu au folosit semnele pentru a nota cuvinte si notiuni ci au facut primul pas spre reprezentarea sunetelor in scris. Spre exemplu, semiții, in loc sa împrumute de la egipteni semnul apei pentru a reprezenta apa, mem in limba lor , ei s-au folosit de semnul apei pentru a reprezenta fonetic prima litera , dând astfel naștere literei M. Aceasta prima forma de alfabet a luat numele de proto-sinainca sau proto-caaniana.
Mai tarziu, urmași ai acestor semiți au format in estul Marii Mediterane civilizatia feniciana , vestita pentru comerțul maritim practicat in întreg bazinul Marii Mediterane intre 1550 - 300 i.e.n. Fenicienii au preluat si îmbunătățit forma arhaica a alfabetului proto-sinaic, si au lasat moștenire prima forma aproape completa a alfabetului, inscripționata pe sarcofagul regelui Ahiram din Byblos. Prima litera a alfabetului venea de la aleph (bivol) si a doua litera venea de la beth (casa), de unde a ramas si numele de alfabet. Din alfabetul fenician s-au desprins si cel ebraic si cel arameic, dar pentru noi mai important este insa ca, datorita legaturilor comerciale grecii au preluat acest alfabet si, băieți deștepți , au observat ca nu conține decat consoane, si au transformat cateva litere in vocale obținând astfel primul alfabet complet echipat pentru transcrierea fonetica a vorbelor. De la greci la etrusci a mai fost un mic salt iar dupa aceea etruscilor le-au urmat romanii si alfabetul lor care este folosit in prezent de mai toate popoarele din vest.
Daca sunteți curiosi ce altceva ne-au mai lăsat fenicienii mostenire, va pot spune ca orasul fenician Gebal reprezenta punctul prin care grecii importau papirus din Egipt. In greaca veche papirus se spunea bublos asa incat grecii au inceput sa faca referire la acest oras sub numele de Byblos. Iar din cartea de papirus - byblos s-a nascut apoi numele de Biblie.
No comments:
Post a Comment