Mai nou, toată lumea merge pana in pânzele albe. Daca dai o căutare pe google , observi ca mai toate celebritățile mondene sau politice române se duc pâna in panzele albe pentru orice problema , de-ti vine sa crezi ca pânzele astea o sa devina loc de pelerinaj. Ma rog .. declarațiile in presa sunt una si pusul in practica alta . Important de sesizat este ca expresia se folosește la maxim, asa incât ar fi interesant sa-i vedem si originile :-)
Spre surprinderea mea , am aflat ca expresia completa de la care a plecat totul este a urmari pe cineva pâna in panzele albe si are legatura cu panza alba /giulgiul cu care se acopera fata mortilor , deci a urmari pana la moarte. Cu timpul insa, sensul de pâna la moarte s-a pierdut incetul cu incetul fiind inlocuit de ideea de a merge pana la capăt, la aceasta contribuind in parte si metoda veche populara de albire a rufelor de pânza. Inainte, pânzeturile se spalau la rau si se bateau cu o unealta de lemn pana deveneau albe, ceea ce implica un efort fizic susținut pentru a obtine pânzele albe de unde si ideea de a face tot posibilul sau de a depune tot efortul necesar pentru atingerea scopului propus. Nici culoarea alba nu a ajutat prea mult la pastrarea sensului initial, pentru ca este perceputa mai mult ca simbol al puritatii sau dreptatii , si din aceasta cauza, unii scriitori au inceput sa foloseasca expresia pana in panzele albe in contexte in care inseamna pana la obtinearea dreptatii in justitie (o sa ma judec pana in panzele albe)
PS: unor mondeni super mediatizați care se tot lauda cu mersul in pânzele albe , eu le urez chiar sa o facă , poate se mai curata si mass-media româneasca de articole tâmpite.
No comments:
Post a Comment