Nah.., iata o intrebare interesanta, cam cum se plimba un voda prin loboda ? Imi si imaginez o șleahtă intreaga de voievozi care mai de care cu nasul pe sus calcand in picioare cu indiferenta sărmana loboda, pana cand s-a gasit vreun glumeț care sa remarce ultragiul. Neah... nu prea se potriveste , imi e greu sa cred ca gradinarii plantau loboda in curtea palatului, sau ca vodă se preumbla prin gradina de zarzavaturi. Asa ca spre descoperirea misterului , am purces la varianta "întreabă un prieten", si anume amicul meu Gogu . Care mi-a trântit o sumedenie de rezultate lipsite de importanta si o căruța de articole care mai de care mai inutile, de mi-au mers fulgii. Din toata hardughia de informatie ponosita de pe net , am reusit cu chiu cu vai sa gasesc doua posibile surse ale zicalei ca voda prin loboda .
O prima posibila (dar improbabila :-) ) origine a zicatoarei , este denumirea slava a apei - воды, care fonetic se citeste voda. Cum romanii si slavii au avut ample schimburi culturale de-a lungul istoriei, in special in situatii in care noi le dadeam tezaurul si ei ne dadeau cu flit , e posibil ca proverbul sa fi pornit de la ideea apei care strabate tinuturile sloboda si neafectata de nimic in calea ei. Explicatia respectiva imi pare insa cam fortata , prin alaturarea unui cuvant slav, care actual in romana nu are nici o legatura cu apa , si adaugarea unei litere in fata cuvantului loboda... m-as astepta mai degraba sa fie o alăturare aleatore de doua cuvinte care rimeaza si contrasteaza ca si pozitie pe scara sociala, in același timp.
Cand mai aveam putin si abandonam ideea ca zicatoarea ar fi avut o origine mai de Doamne-ajuta, am descoperit un articol scris de domnul Adrian Bucurescu care a reusit in sfarsit sa faca lumina asupra misterului. Se pare ca zicala ar fi de felul ei din Ardeal, din vremea cand iobagii aflati sub conducerea maghiara sau austro-ungara erau siliți la zile de munca in folosul moșierului , numita robotă. Iar acești moșieri , mai numiti si domni , aveau prostul obicei sa treaca indiferenți pe langa țărani in zilele de robotă. Ardelenii care au emigrat in Tara Românească sau Moldova , ar fi dus cu ei si vorba ca domnul prin robotă , iar aici domn i se spunea si conducătorului tarii , vodă, iar robotă se pronunța diferit ca in Ardeal, cu accent pe a doua silaba. Cu timpul voda a fost cel care se plimba prin robotă, iar mai apoi nici măcar nu a mai binevoit sa mearga la robotă, trecând direct prin loboda :-D.
No comments:
Post a Comment