Sunday, June 5, 2011

Cum se plătea dragostea pe vremea când nu exista Mastercard

Fie ca ne place, fie ca nu , istoria ne arata ca dragostea nu prea era un factor luat in calcul in cazul căsătoriilor din vechime... iar termenul priceless a fost inventat ceva mai târziu. In rest , din cele mai vechi timpuri încoace, căsătoria era o adevărata afacere , si cineva trebuia sa plătească. Plata s-a facut in diverse civilizații sub doua forme, fie sub forma unui preț pe care ginerele trebuia sa-l plătească tatălui fetei , fie sub forma de zestre in care unul din cei doi soți aducea bani sau obiecte pentru a servi ca punct de plecare pentru noua familie. Ca și o paranteza, eu unul n-am reușit inca sa găsesc vreo mențiune despre mireasa sa-și cumpere ginerele de la familia acestuia :-D .

Printre cele mai vechi mentionari a traditiei de a cumpara mireasa , se gasesc cateva legi in codul lui Hammurabi , care prevedeau ca daca un bărbat a plătit pentru o soție, si vroia apoi alta, sa nu primească banii înapoi :-) . In Biblie, se gasesc de asemenea legi privind cumpararea sotiei, specificându-se ca daca un bărbat seducea o virgina si făcea sex pre marital, era obligat sa o ia de nevasta si sa plătească pretul prevazut de tatăl miresei, iar daca tatal miresei il refuza ca ginere , era in continuare obligat sa plateasca prețul (ca in magazin, platesti ce strici...). Chiar si vechii greci aveau la început obiceiul asta pentru ca Homer amintește de el in Odiseea , cand povestește de pețitorii Penelopei. Personal , credeam pana acum ca arabii sunt cei mai necivilizați in acest sens, auzind de multe ori povesti despre cumpărarea de neveste contra cămile, dar am aflat ca religia lor contrazice chestiile astea , Coranul specificând clar ca mirele trebuie sa prezinte viitoarei sale neveste un cadou numit Mahr pe care insa soția il va păstra pentru ea.

Cu timpul , obiceiul de a plăti pentru mireasa a fost înlocuit cu obiceiul de a da zestre in majoritatea civilizatiilor, dar sa nu credeți ca a dispărut total. El mai poate fi regăsit in prezent in câteva tari din Asia , spre exemplu in Thailanda căsătoria cu o femeie de înalta clasa, sau foarte frumoasa , poate sa coste echivalentul a câteva zeci de mii de dolari ,plătiți in bani lichizi si aur. Thailanda justifica menținerea acestei tradiții prin faptul ca mirele demonstrează astfel capacitatea lui de a-si întreține nevasta, si in multe cazuri familia fetei returnează o parte din bani familiei nou întemeiate. In Africa de sud si est,tradiția mai este inca menținuta in unele tari, dar in 2004 a avut loc o conferința internațională in Uganda pentru a se dezbate efectul acestei tradiții asupra femeilor. Dar ce sens are sa discutam despre țari atât de îndepărtate, când in Romania , rromii își mai cumpăra încă nevestele (ce-i drept mai rar), la o vârsta foarte frageda ,plătind greutatea ei in aur.

Insa cel mai interesant preț pentru o nevasta, in decursul istoriei, cred ca a fost plătit de David, eroul din biblie care l-a omorât pe Goliat. Saul, regele israeliților din perioada aceea , supărat ca David devenise mai faimos decat el, s-a gandit sa scape de el intr-un mod original, si i-a oferit mâna fiicei sale Micol. David insa, conștient de situatia sa financiara mai precara, a refuzat, si atunci tata-socru i-a facut o oferta generoasa (Regii I 18,25):
Iar Saul a zis: "Aşa să-i spuneţi lui David: Regele nu voieşte zestre decât numai o sută de prepuţuri filistene, ca răzbunare împotriva vrăjmaşilor regelui"


Pentru cine nu știe ce sunt prepuțurile, este vorba de pielea rămasa dupa operația de circumcizie =)). Si pentru ca David era generos din fire, a plătit preț dublu :-)) :
Dar nu apucase încă să vină ziua sorocită, când David se sculă şi merse el însuşi şi oamenii lui şi ucise 200 de Filisteni; şi aduse David prepuţurile lor şi le înfăţişă regelui număr deplin, ca să se poată face ginerele regelui.

No comments:

Post a Comment