Tuesday, June 28, 2011

Frecând menta

Una din cele mai des intalnite activitati in ziua de astazi este frecatul mentei, si intr-o masura mai mica sau mai mare romanul este un mare iubitor de menta , si o freaca cu abnegație. Activitatea asta insa, si anume statul degeaba, nu e o descoperire relativ recenta, daca verificam limba romana descoperim o multitudine de expresii echivalente, care descriu activitati complet lipsite de sens, demonstrând ca romanul poate sa sufere de lene , dar nu si de lipsa de imaginație :-).

Pai, sa luam si cateva exmeple: A bate apa-n piua . Piua este un vas de lemn sau metal cu pereți groși folosit pentru a pisa diverse lucruri in el (sa ne aducem aminte de mujdeiul de usturoi), daca bati apa in piua te obosești degeaba pentru ca tot apa o sa iasă, deci un lucru absolut inutil.
A taia frunza la caini . La țară hrănirea bobocilor de rața sau a puilor de gaina sau curca se face cu un amestec de frunze si ierburi tăiate marunt la care se adauga cateodata si faina de porumb. In munti, in mediul pastoral, se inampla ca oamenii sa taie ramuri din copaci pentru ca oile sau caprele sa se hraneasca cu frunze. Bineînțeles ca a taia frunze pentru caini nu e cea mai utila activitate, avand in vedere ca o sa fie cam greu de convins câinele sa le manance.
A umbla dupa cai verzi pe pereti. Cam greu de gasit ... doar daca e vorba de cai care se hranesc prin fotosinteza si le curge clorofila prin vene. Sau se găsește vreun artist sa pună mana pe spray-ul cu vopsea.
A umbla dupa potcoave de cai morti. Hmmm.. avand in vedere ca pe vremuri din pieile de cai se obținea clei si carnea era din când in când data la consum, presimt eu ca si potcoavele se refoloseau dupa moartea calului.

Si totusi ... de unde vine expresia a freca menta ? Dupa un pic de cautare pe net , am aflat ca expresia isi are originile in orele de latina (cam multe la numar) care se faceau pe vremuri in licee, si la care elevii din plictiseala incepusera sa spuna ca frecau mentula. Iar cuvântul latin mentula rimeaza foarte bine cu omologul lui romanesc :-D.

1 comment:

  1. Salut, îmi placu explicatia si ma inspira:

    O cioara pe-o craca statea
    si toata ziua nimic nu facea
    un iepuras vazând cioara stând
    intreba timid cu un glas blând:
    Pot sie eu sa ma asez ca tine
    si sa-nvârt din deste pâna mâine?
    Cioara-i raspunse sus de pe creaca:
    da, fa ca mine ca timpu sa treaca
    tolaneste-n iarba si carpe diem
    si-asa ziua de azi incheiem
    iepurasul poznas se tolani-n iarba
    si fericit zâmbea sub barba
    dar un vulpoi hamesit il zari
    taman când iepurasu' adormi
    se apropie tiptil si se apleca
    si cu mare pofta il infuleca

    Morala
    De vrei sa bati apa-n piua si menta la frecat
    Este mult mai bine a fi cât mai sus plasat
    Emilian Turturean oltean pribagit prin Franta

    ReplyDelete