Saturday, June 4, 2011

Volkswagen izbit'n zid

Limba noastră-i un talmeș-balm... pardon, comoara. Daca o iei la purecat găsești in ea cuvinte de origine dacă, latina, slava, turca, greaca, franceza, germana, engleza  si cine stie cate altele ... Având in vedere câte popoare ne-au vizitat in decursul istoriei, probabil ca asta e motivul pentru care pleacă romanii nostrii peste hotare acum, ca sa le întoarcă vizitele.

Popoarele vorbitoare de limbi germanice la început ne-au vizitat, apoi ne-au cucerit o parte din țară , si au lasat si cateva județe de sasi si secui pe aici, ca sa rămână de sămânța, si mai apoi ne-au dat un rege si ne-au ajutat sa re-tehnologizam țara. Daca tragem linie si adunam , n-as putea zice ca a fost o afacere foarte proasta pentru România ultimelor secole. Popular, popoarele astea germanice au primit de la noi denumirea de nemți, de la cuvantul slav němú - barbar, inca din vremea migrațiilor, dupa cum indica Gheorghe Sincai in Chronica Romanilor vandalii, cu longobarzii, cu gepidele cu taifalii şi alţii, adecă toţi era nemţii, eşiţi din Scandinavia sau Sveţia.

 Ceva mai târziu, într-o perioada mai putin beligeranta, denumirea a început sa se aplice cu sensul de străin sau vorbitor al unei limbi de neînțeles, si eticheta de neamț a fost pusa in mod egal sașilor,austriecilor și germanilor dar si catolicilor si protestanților, indiferent de originea etnica. Abia in ultimele doua secole, denumirea de neamț a scăpat încetul cu încetul de conotațiile religioase, și s-a stabilizat asupra vorbitorilor de germana.
Cu toate ca germanicii ăștia ne-au șifonat destul de binișor in luptele pe care le-am avut cu ei , gradul lor de cultura si civilizatie avansat, au inspirat respect si admiratie si au nascut in cultura noastra populara cateva vorbe de duh interesante. In Banat , copii erau povățuiți sa spuna drept ca neamțul, adica sa fie cinstiti , iar in Mehedinti li se spunea cand erau trimisi cu vacile la pascut, sa le pazeasca ca neamțul. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, romanii făceau comparație intre modul cum s-a comportat armata germana si cea rusa pe teritoriul nostru prin sintagma : greu a fost cu der, die, das, dar mai greu cu davai ceas. Pentru țăranul român, tehnologia avansata a nemților era chiar suspecta la un moment: fac trenurile, telegrafurile si cate masinarii toate ... dracu mișcă mașinile, dracu duce vorba pe sârma.
Bineînțeles, ca romanii nu au observat numai calitățile nemților, ei au avut ceva de zis si despre defectele lor :-) neamțul a venit cu pușca si-a baut vinul cu dușca , neamțul crede-n băutura si unguru-n înjurătură, si dupa atâta băutura nu-ti mai ramane decat a merge dreapt ca neamțul. Nici limba lor mai greu de pronunțat nu a ramas neobservata, neamț, neamț, cotofleanț o porecla a șvabilor bănățeni a pornit de la deformarea cuvantului Kartoffelpflanzer - cultivator de cartofi, iar jocul de cuvinte cald nemțesc se refera la cuvântul german kalt care de fapt inseamna rece.

Si pentru cei care nu au învățat limba germana dar încă mai cred ca e o limba ușoara , am auzit despre o carte de limba germana publicata la Dortmund. In aceasta carte se povestește cum cangurii (Beutelratten) sunt prinși si inchisi in cuști (Kotter), acoperite cu o țesătura (Lattengitter) care sa-i fereasca de ploi. Aceste cuști se numesc in germana "custi acoperite cu pinza" ( Lattengitterkotter) si atunci cind contin un cangur, ele sunt numite Lattengitterkotterbeutelratten. Intr-o zi Hotentotii au arestat un asasin (Attentater), acuzat ca ar fi omorit o mama (Mutter) Hotentota (Hottentottenmutter), avind un fiu cam prostut si bilbiit (Stottertrottel). O astfel de femeie se numeste in germana Hottentottenstottertrottelmutter iar asasinul ei este un Hottentottenstottertrottelmutterattentater. Potera captureaza asasinul si il inchide provizoriu intr-o cusca pentru canguri (Beutelrattenlattengitterkotter), dar captivul evadeaza. Imediat, toti pleaca in cautarea fugarului, si deodata, un razboinic Hotentot se intoarce strigind: - Am prins asasinul (Attentater)! - Da? care?, intreaba șeful de trib. - Pe Lattengitterkotterbeutelratterattentater, raspunde razboinicul. - Cum adica, asasinul din cusca de canguri acoperita cu pinza? intreaba seful Hotentotilor. - Pai, -raspunde băștinașul- pe Hottentottenstottertrottelmutterattentater. (Asasinul mamei hotentote a copilului prostut si bilbiit). - A, asa, da! raspune seful Hotentotilor. Puteai sa zici de la inceput ca l-ai prins pe: Hottentottenstottertrottelmutterlattengitterkotter-beutelrattenattentater.

No comments:

Post a Comment