Saturday, June 18, 2011

Drobeta Turnu-Severin : Glossa

In lipsa unei activitati mai utile, in timp ce ma aflam in Severin weekend-ul trecut, mi-am luat aparatul de fotografiat la purtator si am purces a strabate orasul natal "ca sa vad si eu ce se mai intampla pe acolo". Si nu mica mi-a fost surpriza :-) . Am plecat la drum cu putine asteptari si m-am intors cu bucurie in suflet , pentru ca orașul ala chiar a început sa se schimbe in bine... Străbătut de-a lungul si de-a latul de lucrări masive de refacere a drumurilor si trotuarelor si refacerea completa a zonei de plimbare Crișan, cu catedrala aproape gata, cu centrul orașului mai curat decât il știam eu , cu plăcuțe de inscripție care marchează zone de interes turistic, cu vechea fântâna arteziana in funcțiune si fațada teatrului in reparație, orasul începe sa capete o noua fața si un viitor mai bun. Daca inainte am râs auzind de planurile primarului de introducere a orasului in circuitul turistic, acum parca incep si eu a crede ca ideea devine realizabila.

Vreme trece , vreme vine,



Vechiul ceas al primariei a uitat sa mai masoare timpul , era frumos la vremea cand a fost instalat (sa fi trecut vreo 20 si ceva anisori de atunci) , acum e o simpla marturie a trecerii timpului... sper sa-si aduca aminte si de ceasul asta inainte de a termina reamenajarea orasului . 


Nu-mi mai aduc aminte cand a fost inaltat prima data steagul in fata parcului central , cred ca e contemporan cu ceasul , dar continua sa fluture intr-o prezența demna in bătaia vantului .

Toate-s vechi...




Am vizitat si Monumentul Eroilor , mai păstrează încă farmecul de alta-data, deși statuile spălate de ploi și-au mai pierdut din culoare. Surpriza a fost însa tunul din imagine, întreținut cum se cuvine, pentru ca rotile i se învârteau cu ușurința impinse cu sârg de un prichindel. O surpriza si mai mare a fost partea din spate a monumentului, unde am observat (abia acum, dupa 20 de ani ) ca acesta a fost prevazut la origini cu mici bazine si canale prin care un șuvoi de apa ar fi trebuit sa adauge un plus de farmec întregului ansamblul arhitectonic.



Parcul central , mic dar cochet , cu mesele lui de piatra inscripționate cu o tabla de șah , era foarte animat. Păcat ca locuitorii nu știu sa-l aprecieze si sa-l păstreze asa cum se cuvine ... sticle de plastic pe jos, pahare de suc uitate pe mese indica clar ca la capitolul bun simt si comportament severinenii mai au de învățat .




Decebal si Traian mai supraveghează inca solemni si sobri parcul central , si trebuie sa recunosc ca ma bucur de lipsa porumbeilor. In Timișoara au devenit chiar enervanți.


La finalul parcului, fântâna cu pești aduce un ultim omagiu zonei răcoroase . Fântâna e mai colorata decât o știam eu , dar albastrul ala strident nu mi s-a părut cea mai potrivita alegere .




Vechea garda din zona parcului central , Apicola a rezistat eroic vreme de 20 de ani, cofetăria Crinul a apărut din nou acolo unde-i era locul (amintiri plăcute ma leagă de cofetăria aia cu scaunele ei din lemn vopsite in alb), si cafe-barul Ada-Kaleh care mai pastreaza inca aerul cochet-burghez conferit de spațiul micuț si bogat decorat in stil oriental (aici am baut in 1985 ceea ce consider a fi singura limonada adevărata din viata mea).

...si noua toate


Ar mai fi un pic de lucru la fațadă , dar in rest catedrala-i gata , acuma sa vedem dacă o sa se gaseasca suficienți credincioși ca sa o umple :-).


In schimb evreii au de ce sa fie suparăți... micuța sinagoga din centru a fost transformata in birou notarial . Nu ca as fi văzut-o vreodată functionand ca si sinagoga ...


Vechea clădire a Bancii Nationale Romane e acum clădirea Episcopiei Severinului si a Strehaiei, împodobita cu sfinți si cruci . Singurul lucru care mi-a trecut prin cap , când ma uitam la ea e "wtf ???"


Intr-un final magazinul Decebal (acum e mai mult shopping center , dar la mine in cap tot magazin e indexat), are si el o fațadă renovata. Dar privindu-l asa in perspectiva , ma gândeam ca as rupe prostiile alea de reclame de la Kenvelo si Altex si le-as baga pe gâtul ăluia care a acceptat sa le pună acolo ... fara ele chiar ar arata decent.


Bulevardul Tudor Vladimirescu s-a ales cu o salba de mini fântâni arteziene pe întreaga lui lungime.



Iar zona de agrement Crișan urmeaza a fi refăcuta intr-un mod de-a dreptul impresionant, si băieții lucreaza serios nu gluma, aveau o tona de utilaje la fata locului.


Pe ici pe colo a mai apărut cate o fântânița din asta , ca sa-și mai spele trecătorul privirea ...

Ce e rau si ce e bine 
Tu te-ntreaba si socoate



Obeliscul din parculețul de pe bulevardul Revoluției colț cu strada Crișan, aici am copilarit , si tot aici am fost facut pionier . Sunt convins ca regimul comunist a fost o perioada nefericita din istoria acestei tari , dar se pricepeau destul de bine la a-ți da un sentiment de patriotism, si apartenența la ceva mai mare decât tine... Pe vremea aia eram mândru ca sunt român, dar acum sentimentul asta a dispărut de mult din mine.

Nu spera si nu ai teama
Ce e val, ca valul trece






Nu credeam ca o sa mai vad vreodată Fantana Arteziana din centru , in funcțiune . Ultima data când am văzut-o mergând, calendarul arata 198x  ... de atunci auzisem ca mai pornea din când in când la zile de sărbătoare , dar eu nu ma nimeream niciodată prin zona . Acum, era după-amiaza, nici o sărbătoare la orizont, fântâna era pornita... a fost un adevarat deliciu sa o privesc :-) .


Animal X si 3 Sud-Est... formațiile au trecut, dar urma lor a rămas in Severin , turnata in ciment :-) .

De te-ndeamnă, de te cheamă
Tu ramâi la toate rece.


Același Castel , cu aceeasi imagine posaca, parca neatins de trecerea vremii si nepăsător la schimbările din jurul lui . Eu zic ca ar merita și el o ferchezuiala...

2 comments:

  1. pai te asteptai la altceva de la Daniel, e corect omul , doar biserica lui e doar o afacere

    ReplyDelete
  2. Salut, apropo de orasul tau am o poveste haioasa
    Eu sunt un oltean pribagit prin Franta si prin '90 când am venit cu ajutoare intr-o comuna din Banat (Sopotu Nou) am trecut prin Turnu Severin
    unde rezervasem masa la un restaurant pt insotitorii francezi, n-as putea sa situez exact locul dar la circa 50 , o suta de metri de restaurant erau doua monumente:
    unul care era in memoria razboiului dintre daci si romani si probabil vorbea si de pod, nu mai tin minte si altul la vreo doi metri cu un tun in memoria celor cazuti in razboiul mondial.
    Am convis toata gloata din delegatie sa faca poza cu tunul folosit de Decebal impotriva armatelor lui Traian, tun facut de celebrul grec Arhimede care a studiat si experimentat cu succes catapulta cu pucioasa ce s-a numit mai târziu tun!
    Si s-au ingramadit toti sa faca poza cu celebrul tun a lui Decebal din Drobeta Turnu Severin :))))))
    Emilian Turturean , oltean pribagit prin Franta

    ReplyDelete