Veni, vidi, vici - in oltenește venirăm, văzurăm ,le luarăm 3 puncte in deplasare nenicule. Cam asa se lauda un oarecare împărat roman pe nume Cezar, de altfel un bun general, dar nu prea-l dădea modestia afara din casa :-) . Alti imparati romani au gasit metode alternative de a se face cunoscuți , cum ar fi sa-și dea numele spre folosința unui soft de inscripționare cd-uri si a ieșit o mândrețe de Nero Burning Rom...a.
Un alt împărat roman, Vespasian (69 e.n. -79 e.n), a fost mai putin norocos in privința lucrurilor care ii poarta numele. Venit la putere dupa o invazie a Britaniei si o mare revolta in cadrul imperiului, intr-o perioada financiara mai dificila, Vespasian a instituit noi taxe sau a reactivat unele taxe care fuseseră abandonate, printre acestea și taxa pe urina. Toaletele publice din Roma erau legate la sistemul de canalizare al orasului numit Cloaca Maxima (aveți 3 încercări sa ghiciți de unde vine cuvântul cloacă), si lichidul colectat era mai departe vândut, fiind o bogata sursa de amoniac, iar cumpărătorii acestei ciudate materii prime trebuiau sa plătească o taxa pentru ea. In consecința cuvântul vespasienne mai este si azi folosit ca denumire pentru pișoare , in Franța :-D.
Fiul imparatului , Titus, mai finuț din fire, i s-a plâns tatalui sau de natura dezgustătoare a taxei , iar împăratul , arătându-i o moneda de aur i-a spus non olet! - nu miroase. De aici a pornit zicala pecunia non olet - banii nu au miros.
No comments:
Post a Comment