Gestul unui bărbat de a strânge mâna unui alt bărbat in momentul cand se întâlnesc, popular numit la noi a da noroc , este unul din cele mai vechi gesturi cunoscute in societatea umana . Este cunoscut faptul ca majoritatea oamenilor (si nu numai) au noțiunea de spatiu personal, o zona in jurul lor care este considerata intima si pătrunderea de către o persoana străina in acest spațiu poate provoca disconfort, teama sau nervozitate. Gestul de a strânge mana depășește aceasta bariera a spațiului personal si implica respect si încredere reciproca, tocmai de aceea se considera ca gestul a evoluat dintr-un gest mai amplu a doi bărbați străini care isi strângeau reciproc mana dreapta de la cot pana la încheietura pentru a demonstra ca nici unul din ei nu poseda vreo arma ascunsa.
O alta posibila sursa a acestui gest a fost identificata într-o legenda araba care povestește cum doi arabi s-au întâlnit in deșert si au încercat sa-si sărute mana unul celuilalt in semn de salut. In tradiția lor însă se considera o insulta sărutarea mâinii de către o persoana inferioara , si atunci amândoi s-au retras in același timp, si realizând ca nici unul nu se considera inferior celuilalt au recurs la strângerea mâini in semn de egalitate.
Se considera de asemenea ca gestul este facut cu mana dreapta, pentru ca in religiile dominante mana dreapta este considerata cea curata in timp ce stânga este fie asociata cu diavolul fie rezervata unor activități mai putin onorabile, cum ar fi in religia musulmana unde cu dreapta se mănâncă si se tine Coranul iar stânga e folosita pentru a te șterge la fund :-).
Cu toate ca explicațiile gasite pana acum plaseaza originea gestului undeva in primul mileniu, câteva descoperiri arheologice confirma prezenta gestului cu mult înaintea erei noastre. Numeroase basoreliefuri grecesti , cum ar fi cel din imagine, indica prezenta gestului in civilizația greaca cu cel putin 500 de ani înaintea erei noastre, in timp ce in scrieri ale civilizației babiloniene din jurul anului 1800 i.e.n, s-a confirmat existenta unui ritual in care regele strângea mana statuii zeului Marduk in timpul sărbătorii anului nou pentru a-i fi confirmata puterea si in anul care venea.
Foarte interesant mi s-a parut si un studiu al unui cunoscut profesor englez Jesse Bering, care a determinat ca in unele grupuri de cimpanzei, masculul dominant intinde uneori mana cu palma deschisa către ceilalti cimpanzei ca semn de bunăvoința.
No comments:
Post a Comment