Va propun un experiment social, mergeti si intrebati pe strada vreo 10 oameni ce sunt Rusaliile. Presimt eu ca o sa obtineti cel putin de la 5 raspunsuri diferite in sus :-). Știți de ce ? Pentru ca zilele de Rusalii adăpostesc un conglomerat de sărbători provenind din vreo 3 civilizații diferite , la care s-au adăugat in decursul timpului o tona de mituri si semnificații zonale incat nu prea mai știi clar cine si ce serbează :-D. Asa ca, sa le luam in ordine cronologica.
Evreii celebrează in zilele de rusalii Sărbătoarea saptamanilor - Șavuot, reprezentând ziua cand Dumnezeu a dat cele 10 legi lui Moise, pe muntele Sinai , la 50 de zile de la plecarea lor din Egipt. Pentru evrei , sărbătoarea are loc la 7 săptămâni dupa a 2-a zi de Paște ,in ziua a 6-a a lunii Sivan.
Un pic mai tarziu, la romani , Rosalia - sarbatoarea Trandafirilor era o zi închinata cultului morților, in care se aduceau ofrande celor decedați , alimente si trandafiri.
Crestinii sarbatoresc pogorarea Duhului Sfant , la 50 de zile de la învierea lui Hristos, sărbătoarea mai numindu-se si Cincizecime, in latina Pentacostes. Evenimentul este descris in Biblie, Faptele Apostolilor 2,1:4
Şi când a sosit ziua Cincizecimii, erau toţi împreună în acelaşi loc.
Şi din cer, fără de veste, s-a făcut un vuiet, ca de suflare de vânt ce vine repede, şi a umplut toată casa unde şedeau ei.
Şi li s-au arătat, împărţite, limbi ca de foc şi au şezut pe fiecare dintre ei.
Şi s-au umplut toţi de Duhul Sfânt şi au început să vorbească în alte limbi, precum le dădea lor Duhul a grăi.
Unii creștini mai considera aceasta zi ca fiind si ziua întemeierii bisericii creștine, pentru ca in acea zi, in urma cuvântării Sfantului Apostol Petru, s-ar fi convertit la creștinism aproximativ 3000 de oameni, alcătuind prima comunitate creștina din Ierusalim.
Denumirea populara româneasca a sărbătorii nu are însa legătura cu sărbătoarea creștina sau cea evreiasca , ci își are originile in Rosalia romana, sarbatoarea fiind preluata de geto-daci si imbunatatita si revizuita cu mituri populare, rezultatul final putând fi acuzat de orice altceva, numai de lipsa de imaginație nu. Rusaliile sau Rusalcele sunt fie sufletele fetelor moarte de tinere , fie fetele lui Rusalim Împărat, fie fapturi demonice feminine , tinere si frumoase , capricioase si semi-malefice, a caror principala ocupatie pare sa fie dansul, cantecele si voia buna. Mai numite popular si Dansele, Ielele, Paraidele, Sfintele, Soimanele sau Zanele, fapturile astea mitologice danseaza noaptea in cerc pe pamant sau in aer si vai de muritorul care le vede dansand sau calcă din greșeala pe locul unde au horit ele , pentru ca o sa fie lovit instant de betegeli felurite purtând denumirea medicala de "luat de Rusalii" :-).
Dar nu va temeti , poporul nostru in existenta lui milenara a gasit si leacul care te scapa de boala Rusaliilor: jocul Călușarilor, un dans ritualic extrem de vechi a carei origine nu a fost inca descoperita fiind considerat de specialiști fie de origine romana posibil reprezentând rapirea Sabinelor, fie de origine geto-daca reprezentând un ritual de inițiere al tinerilor si in care se regăsește si cultul totemic al calului. Calusarii , in numar de 9 sau 11 se strang cu o săptămâna inainte de Rusalii si isi aleg un vataf/stareț care ii conduce, si un mut, apoi fac legământul dintre ei si își construiesc steagul calusărilor, format dintr-o prăjina de alun având legat in vârf un batic, o legătura de usturoi, una de pelin si un fir rosu. Element incontrolabil , mutul nu răspunde la comenzile vătafului , el ii pedepseste pe călușari, sare, gesticuleaza , îmbrăţişează şi sărută fetele şi femeile din audienta fiind o reprezentare a zeului de alta data. Înarmați cu bețe sau paloșe din lemn, călușarii alunga Rusaliile prin scenele războinice si dansurile pe care le fac si vindeca bolile prin diverse sacrificii ca spargerea unei oale de lut cu bățul de către vataf sau chiar prin moarta simbolica a unui călușar.
Ce am sarbatorit noi zilele astea ? Nu stiu...probabil unii au avut o zi mai spirituala , alții au avut pur si simplu o zi libera data prin lege in sânul familiei sau la iarba verde, lipsita de orice alta semnificație.
Dar poporul nostru a reușit sa păstreze un dans ritual superb de-a lungul a multor secole de invazie culturala străina.
No comments:
Post a Comment