Wednesday, May 18, 2011

Din ce os a fost creata Eva

Am scris mai multe articole in care am citat din Biblie, sau am disecat anumite afirmatii de acolo. Nu ma intelegeti gresit, nici nu cred in religia crestina , nici nu o urasc, nici nu ma consider superior celor care cred in ea. Daca reusesti sa te desprinzi de ideea ca aceasta carte ar fi mesajul unei zeitati sau ca este plina de adevaruri sau plina de falsitati sau mai stiu eu ce alte idei preconcepute , si citesti efectiv din ea ca din orice alta carte , poate fi o sursa interesanta de informatii , chiar amuzanta cateodata. In definitiv si la urma urmei cartea asta reprezinta o colectie de texte adunate pe parcursul a nu mai putin de 30 de secole si se poate observa chiar din filele ei cum s-a schimbat modul de gandire al oamenilor de-a lungul timpului , prin povestile si pildele din diverse capitole scrise in diverse etape istorice. Si indiferent daca exista sau nu Dumnezeu , cărțulia asta a afectat istoria umana mai mult ca orice alt obiect care a existat pe planeta. Cu toate astea ma amuza teribil sa vad cum niste oameni care de multe ori nu au citit-o , sau nu au stat prea mult timp sa contemple la cele scrise acolo, tin de ceea ce cred ei ca este adevarul suprem ca un buldog de pulpa in care a muscat. Asa incat dedic acest articol acelor oameni care ar trebui sa devina un pic mai flexibili in gandire :-). Povestea de aici nu imi apartine, am descoperit-o in cartea The Uncensored Bible .

Toata lumea cunoaste modul in care a fost creata Eva , Geneza 3 21-22:

Atunci a adus Domnul Dumnezeu asupra lui Adam somn greu; şi, dacă a adormit, a luat una din coastele lui şi a plinit locul ei cu carne.
Iar coasta luată din Adam a făcut-o Domnul Dumnezeu femeie şi a adus-o la Adam

Ceea ce e mai putin cunoscut este ca in textul ebraic original cuvantul care semnifica ce a luat Dumnezeu de la Adam nu e tocmai coasta...Cuvântul original este tsela(il gasiti aici in context, si aici separat) si el semnifica ceva curbat sau in cele mai multe cazuri ceva lateral sau o prelungire a corp mai mare, similar cu un membru al corpului uman. Ideea ca ar fi vorba de o coasta a pornit de la Septuagint, o traducere in greaca a Vechiului Testament , facuta in secolele III - II i.e.n. si care a fost folosit timp de multe secole ca sursa a textelor biblice. Din pacate ideea ca ar fi vorba de o coasta nu prea pușcă pentru ca textul biblic seamana foarte tare cu o explicație alegorica, prin care autorul încearcă sa arate de ce se intampla un fenomen cunoscut de multa lume. Este ceva asemanator cu povestea lui Creanga Ursul pacalit de vulpe prin care ni se spune de ce urșii au coada scurta. Si foarte multa lume a luat-o ca atare crezand ani de-a randul ca barbatii au o coasta in minus fata de femei, ceea ce nu este adevarat. Iata insa ca Ziony Zevit, un distins profesor specializat in studiul biblic a venit cu o interpretare alternativa.(mu-ha-ha-ha...ras diabolic)

In cazul in care nu stiati (eu pana alaltăieri nu aveam habar de asta) , o mare parte a mamiferelor au un os in ...penis . Yep... nici mie nu mi-a venit sa cred, pentru ca pe la noi nu prea se înghesuie profesorii sa-ti spuna la biologie ca unele animale au un os penian, dar am cautat pe wikipedia. Exista insa si clase de mamifere care nu au asa ceva , printre care si omul . Asa incat domnul Ziony Zevit sugereaza (spre marele meu amuzament) ca tsela reprezinta acest os si povestea creeri Evei e o explicatie alegorica a faptului ca bărbații nu poseda osul respectiv ... locul lui fiind plinit cu carne. Mai mult decat atat , linia aceea pe partea de dedesubt a scrotului barbatesc putea sa dea impresia evreilor ca pe acolo a fost scos ceva dupa care s-a lipit la loc si a ramas cicatrice, deci inca un argument in favoarea ipotezei.

PS: Imi cer scuze doamnelor si domnișoarelor, dar povestea e prea amuzanta ca sa o fi ținut doar pentru mine :-D

1 comment:

  1. absolut genial! cred ca e un subiect bun de discutat la o bere

    ReplyDelete