Friday, May 6, 2011

Lilith - o poveste mai puțin povestita

Termenii de misogin si misoginism se preumbla la ora actuala mai prin toate mijloacele mass-media si rare ori se intampla sa aiba loc o conversație intre o domnișoara sau doamna mai emancipata si un domn mai putin emancipat , in care sa nu se auda si cuvantul misogin , cateodata urmat si de un -ule pentru clarificare. Trebuie sa recunosc ca am avut si eu o perioada de vreo doua luni in care mi s-a pus eticheta de misogin si mai ca incepusem sa cred ca asa si e. Spre surpriza mea, azi, in timp ce ma documentam un pic pe net pentru articolul asta, am avut curiozitatea sa caut informații si despre cuvantul misogin si iata ce am gasit : barbat care uraste femeile, care manifesta repulsie fata de femei , care evită societatea, cercurile, compania femeilor . Aaaaa ... ce ? Pai frate , stai un pic, ca oricat m-as gândi la asta nu cred ca ma incadrez...adica recunosc, mai bag cate o replica ascuțita din cand in cand,sau un banc mai nesarat, dar repulsie fața de femei... prea de tot, uite ma jur pe Playboy ca nu e asa :-). Si sunt convins ca 99% din persoanele carora li se zice ca sunt misogini nu se incadreaza nici ei ,pentru ca pur si simplu e o confuzie de termeni. Eu as fi in stare sa fac pariu ca de fapt noi barbatii (cel putin aia care este porci) , ne incadram mai mult la termenul de sexisti / sexism , adica in termeni populari , ne credem mai cu moț.

Pai , imi pare rau fetelor, dar la noi in Romania, si de altfel in cel putin un sfert de mapamond , oamenii fac parte din religia crestina, care religie are ca si carte de căpătâi Biblia. Si ce spune Biblia e sfant ... dati-mi voie sa citez:

Leviticul, 12,2/8
Grăieşte fiilor lui Israel şi le zi: Dacă femeia va zămisli şi va naşte prunc de parte bărbătească, necurată va fi şapte zile, cum e necurată şi în zilele regulei ei.
Iar de va naşte fată, necurată va fi două săptămâni.
Care va sa zica , pruncii de parte barbateasca aduc  mai puține prejudicii mamei lor decat fetele. Clar sunt mai cu moț.

Corintenii I, 12,4
Dar voiesc ca voi să ştiţi că Hristos este capul oricărui bărbat, iar capul femeii este bărbatul

Corintenii I, 12,8:9
Pentru că nu bărbatul este din femeie, ci femeia din bărbat.
Şi pentru că n-a fost zidit bărbatul pentru femeie, ci femeia pentru bărbat.

Corintenii I,14,34:35
Ca în toate Bisericile sfinţilor, femeile voastre să tacă în biserică, căci lor nu le este îngăduit să vorbească, ci să se supună, precum zice şi Legea.
Iar dacă voiesc să înveţe ceva, să întrebe acasă pe bărbaţii lor, căci este ruşinos ca femeile să vorbească în biserică.

Timotei I , 2,12:13
Nu îngăduiesc femeii nici să înveţe pe altul, nici să stăpânească pe bărbat, ci să stea liniştită.
Căci Adam a fost zidit întâi, apoi Eva.


Pana una alta , am ajuns la concluzia ca e ok sa fii sexist , daca esti crestin, te incadrezi in preceptele religioase.Deci fetelor, v-ati ars ... ce sa va fac, daca prima femeie s-a nascut din coasta lui Adam , de acolo sunteti compromise toate. Dar oare asa este ?

Conform celor scrise in textele 'autorizate' sa faca parte din Biblie, da. Clar, Adam s-a nascut primul, si Dumnezeu i-a facut o soața din coasta sa. Doar ca mai sunt si unele texte, mai putin cunoscute, si care garantat n-o sa ajunga in Bibile prea curand, unul dintre ele fiind si Alfabetul lui Ben Sira pe care unii experti il considera ca fiind scris de acelasi autor ca si Ecclesiastul , document care a fost integrat in Biblie.Interesant, in ultima parte a documentului, este un text care sustine ca nu Eva a fost prima femeie:

In timp ce Dumnezeu l-a creat pe Adam, care era singur, El a zis 'Nu e bine ca barbatul sa fie singur'. Si atunci a creat femeia, din pamant, la fel cum L-a creat si pe Adam, si a numit-o Lilith. Adam si Lilith au inceput imediat sa se certe. Ea a zis 'eu nu voi fi dedesubt', si el a zis,'eu nu ma voi afla sub tine, ci numai deasupra.Pentru ca tu nu poti sa te aflii decat jos in timp ce eu sunt cel superior'. Lilith a raspuns 'Suntem egali unul celuilalt, precum suntem amandoi facuti din pamant' Dar nu au vrut sa asculte unul de celalalt. Cand Lilith a vazut aceasta, a rostit Numele cel de Nerostit si a zburat departe. 

Daca povestea aparține sau nu autorului Ecclesiast-ului , e mai putin important. Ceea ce mi se pare mie important este ca undeva in secolele VIII-X e.n. (de cand se considera ca ar data Alfabetul lui Ben Sira), intr-o perioada in care societatea patriarhala nu prea avea loc de concesii, a existat o persoana dispusa sa ia in considerare ideea ca femeia si barbatul sunt si au fost egali de la începuturile timpului. Eu unul, i-as acorda post mortem premiul Nobel pentru emancipare in gandire, il merita pe deplin.

2 comments:

  1. barbatii nu au de ce sa se creada mai cu " Mot".. stiu legenda lui Lilith ..si sunt de acord cu ce a facut .. femeile merita tratate k si barbatii .. pentru ca suntem la fel ca ei. Daca nu ar exista femeile ..nu ati mai avea dupa cine sa va intoarceti privirile ..decat daca deveneati Gay ..in cazul acela aveati .. :P Este adevarat ca Barbatii sunt mai puternici .. dar daca nu ar fi femeia nu ati mai avea mancare pe masa .. si cand dati de bele [ cand sunteti copii] si va este frica sa ii spuneti tatalui unde va duceti k sa scapati ? la mama bineinteles

    ReplyDelete
  2. cu Lilith sau fara Lilith, trebuie revizuit

    ReplyDelete