Thursday, May 19, 2011

Povestea vorbei - Onanie

Ia sa vedem cine ghiceste de unde provine acest cuvant ... cine a raspuns cu Biblie :-) , nota 10 . Restul, inapoi in banca. Exista printre capitolele Genezei (38) , presarata ca o porție de cafea intre doua dureri de cap , o povestioara interesanta si ciudata in acelasi timp : un anume Iuda , are 3 fii : Ir, Onan si Sela . Primul se căsătorește cu Tamara , dar moare prea repede si potrivit legilor vremii Onan ii ia locul ca soț al Tamarei dar si el moare la randul lui. Fiind prea tanar Sela pentru a se ocupa de datoriile maritale, Tamara trebuie sa astepte, dar de teama sa nu moara si al 3-lea si sa ramana fara urmași , se îmbracă ca si prostituata si ramane insarcinata cu aportul părintelui Iuda . E suficient sa citești capitolul asta mic, si cam incepi sa te intrebi ce fel de moralitate era pe vremea aia :-)

Toate bune si frumoase, dare ce treaba are asta cu onanismul ? Pai, am omis sa spun ca Onan , nevrând sa ajute la procrearea unui copil care ar fi fost mai apoi considerat al fratelui sau, rata un pic ținta la sfârșitul actului sexual :-D. Geneza, 38, 8-9 :

Atunci a zis Iuda către Onan: "Intră la femeia fratelui tău, însoară-te cu ea, în puterea leviratului, şi ridică urmaşi fratelui tău!"
Ştiind însă Onan că nu vor fi urmaşii ai lui, de aceea, când intra la femeia fratelui său, el vărsa sămânţa jos, ca să nu ridice urmaşi fratelui său.


In principiu, daca ar fi sa ne gandim la faptele lui Onan in ziua de azi , n-ar fi mare brânza ... persoana nu vroia copii. L-am putea da chiar ca un bun exemplu de autocontrol :-) Doar ca pe vremea aia urmașii si zestrea erau mai importante decât scenele cu pătrățel rosu, din care cauza Onan l-a suparat pe Dumnezeu si a murit.

Dar inca nu avem un tablou complet ... este pur si simplu vorba de un barbat care facea sex cu o femeie fara sa o lase insarcinata . Tot nu are legatura cu masturba... mmmm onania. Aici intra in scena un pamflet scris probabil in 1716 de un anume John Marten , numit Onania, sau Păcatul atroce de auto-poluare şi toate consecinţele sale înspăimântătoare, la ambele sexe : Cu Sfaturi spirituale si fizice pentru cei care s-au vătămat deja Prin această practică abominabila. Asa-i ca se pricepeau la titluri pe vremea aia ? Pamfletul a aparut in Anglia  ,a fost editat si re-editat de numeroase ori si in mai multe limbi si avertiza cititorii de o multitudine de probleme de sănătate pe care urmau sa le aiba persoanele care-si luau fericirea in propriile maini , cum ar fi: tulburari digestive, pierderea apetitului, insuficiente pulmonare, tuse, paralizie, impotenta, slabirea vazului si auzului, pierderea memoriei si descreșterea inteligentei, febra, epilepsie... Hmmm, si eu care credeam ca faci bătături sau iti crește păr in palma . Oricum , carticica i-a pus pectea lui Onan :
Pacatul lui Onan si razbunarea subita a lui Dumnezeu asupra sa, sunt atat de remarcabile incat Orisicine va observa cu usurinta ca din Numele lui am derivat titlul acestei mici carti.

Daca presupuneti ca domnul Marten a scris pamfletul din bunatatea inimii, va inselati, cei care distribuiau pamfletul ofereau de asemenea si o tinctura "de întărire" cu 10 șilingi si o pudra pentru fertilitate cu 12 șilingi. Si uite asa, din cauza unei reclame, in 1716 a luat ființă cuvantul onanie cu sensul de masturbare si bietul Onan, care de felul său se ocupa cu sexul in doi, s-a trezit adăugat in dicționar pe nedrept. 

No comments:

Post a Comment