Wednesday, May 4, 2011

Povestea vorbei - In țara lui Papura Voda

Pe plaiurile astea mioritice, pe care mai nou bacii cumpara pamant la Pipera , au mai fost domnitori care au beneficiat de un mandat generos, podiumul fiind ocupat de Carol I, campion absolut, cu 48 de ani de domnie , si Stefan cel Mare cu 47. Dar celor doi, nici prin cap nu le-a trecut ca o sa fie spulberati de-a dreptul de un domnitor pe care lumea nu-l prea cunoaște pe nume dar il recunoaște de conducator , pentru ca, nu-i asa , cu totii stim ca Romania e țara lui Papura Voda, și nu de azi de ieri , ci de sute de ani incoace.

Dar sa facem cunoștință: dragi concetateni vi-l prezint pe Ștefăniță Lupu, tânărul care in 2 ani de domnie si 20 de ani de viata a reușit sa intre in topul celor mai folosite expresii romanesti.  Si in numai 2 ani... nu-i lucru ușor, unii au avut nevoie de 2-3 mandate ca sa ramana si ei in memoria noastra cu perle de genul 'meandrele concretului' sau 'iarna nu-i ca vara'. Dar sa revenim la Ștefăniță. Prin scrisa lui Miron Costin gasim in hrisoavele prafuite ale istoriei , povestea numelui de Papura Voda , in  Letopisețul Țării Moldovei de la Aron vodă încoace, de unde este părăsit de Ureche – vornicul :
Intelegandu Ștefăniță-voda ca trece Constantin-voda Nistrul la Soroca, au iesit la Coiceni cu oastea sa ș-au pus tabara acolea, insa oastea era pre puțina, ca țara intr-aceia foamete era intr-aceia anu, cat manca oamenii papura uscata, in loc de paine, macinandu-o uscata. Si de pe aceia foamete porecliia si pre Ștefăniță-voda, de-i dzicea Papura-voda. Ca vremile si voia lui Dumnedzau nu sunt in voia domnilor.
Daca Miron Costin ne spune cate ceva despre cam ce insemna o criza economica in Moldova secolului XVII , Ion Neculce ne da si cateva informatii despre ispravile mai directe ale domnitorului , in O samă de cuvinte:
 Ştefăniţă-vodă, ficiorul lui Vasilie-vodă, fiindu domnu tânăr dezmierdat şi inimos, de multe ori ieşind cu boierii la primblări, pune de lua frîile din capeteli cailor boierilor şi le da chiot cailor, de cade boierii gios de-ş sfărma capetile, cît să îngrozise boierii a mai merge cu dînsul cu cai buni la primblări.
Hmmm... se pare ca nici lui nu prea-i placeau mogulii corupți. Iar unul din acestia era Nicolae Milescu Spatarul pre învăţat şi cărturar, ce stia multe limbi: elineşte, sloveneşte, greceşte şi turceşte , care dupa ce a complotat impotriva domnitorului, s-a ales cu nasul taiat , si a trebui sa se refugieze in Tara Nemțasca iar mai apoi a fost invitat la Moscova ca si translator, de catre țarul Alexeii Mihailovici tatal lui Petru cel Mare. Acelasi Nicolae Milescu Spatarul care a fost trimis de țarul Imperiului rus ca ambasador in China , ocazie cu care ne mandrim si noi cu primul roman ajuns pe meleagurile extremului orient.

Deci, ce se intampla in vremea lui Ștefăniță Lupu ? Domnitorul avea chef de glume nesarate, existau boieri corupți , in tara era foamete, si ca sa realizeze ceva mai de Doamne-ajuta , romanii cu potențial trebuiau sa-si desfasoare activitatea pe meleaguri straine. Sună cunoscut?

2 comments:

  1. si cand te gandesti ca Letopisetii astia erau lecturi obligatorii, mai ca-mi pare rau ca nu i-am citit

    ReplyDelete
  2. @ Mirela poate ca iti pare rau, dar daca tot vrei sa le citesti, incearca o varianta rescrisa, modernizata, pentru ca altfel iti trebuie dictionar. Eu am citit cartea lui Milescu (ca tot veni vorba de el) si am pasaje pe care le-am citit de 2-3 ori ca sa inteleg ce spune. Dupa ce ca folosesc cuvinte vechi, unele pierdute pe vecie din limba, mai au si o topica cretina dupa standardele moderne, de zici ca le-a dictat Maestrul Yoda cartea. Zau, sunt niste bijuterii, dar trebuie sa ai mare rabdare sa le descifrezi.

    ReplyDelete